Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

08. 11. 2018. 07:27   >>  07:06 2

BOLNICA U DOBROTI

Pretvorena u zatvor i dom za socijalne slučajeve

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju "Dobrota" u Kotoru Dragan Čabarkapa kazao je da je postalo neizdrživo voditi računa o sudskim pacijentima kojih ima 70, zbog nedostatka prostora i kreveta, pa su primorani da im traže smještaj na drugim odjeljenjima, a nedostaje im oko 50 zaposlenih.

Čabarkapa ističe da su posljednja dva slučaja, u kojima su pretučeni pacijenti kojima su sudovi propisali mjere liječenja u toj ustanovi, namještena i ciljano snimana, ali priznaje da će biti izuzetno teško još tri godine brinuti o velikom broju sudskih pacijenata, dok se ne izgradi Forenzička bolnica u sklopu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

On navodi da o preko 260 pacijenata brine samo deset ljekara specijalista i da imaju velike probleme u zbrinjavanju novih pacijenata zbog nedostatka kreveta.

"Većina forenzičkih pacijenata u Crnoj Gori tretira se u ovoj bolnici. Sudsko odjeljenje ima 21 krevet, a u bolnici boravi i do 70 sudskih pacijenta, zbog čega je neophodna izgradnja i formiranje sudske bolnice u Crnoj Gori. Jedini posjedujemo odjeljenja za produženo (hronično) liječenje, na kojima se vrši višegodišnja hospitalizacija pacijenata. To su takozvani 'socijalni pacijenti', koji bi mogli biti otpušteni iz bolnice, ali nemaju gdje da odu, a njih imamo preko 100 i oni predstavljaju veliko materijalno opterećenje za bolnicu. Na neki način smo pretvoreni u zatvor i socijalnu ustanovu, jer polovina njih čine sudski i socijalni pacijenti. Zbog toga je onemogućen prijem pacijenata, čime se na indirektan način ugrožavaju prava pacijenata", rekao je on.

Čabarkapa podsjeća da ta ustanova ima popunjenost preko 100 odsto i što stvara velike probleme u zbrinjavanju i prijemu novih pacijenata, kojih u prosjeku ima od 240 do 260.

"Odjeljenje za bolesti zavisnosti ima 21 krevet i to je jedino odjeljenje gdje postoje kraće liste čekanja. Osnovni problem koji je u posljednje dvije godine višestruko došao do izražaja i koji, nažalost, najviše opterećuje rad ustanove, jeste problem stabilnog održivog finansiranja. Smatramo da nedostatak novca dovodi u pitanje izvršavanje osnovne djelatnosti i otežava rukovođenje i upravljanje bolnicom. Materijalne troškove bi trebalo povećati sa 47.000 na 55.000 eura mjesečno, odnosno 660.000 eura na godišnjem nivou", istakao je Čabarkapa.

Kako kaže, nedostaje stručnog kadra, ali ohrabruje činjenica da je osam ljekara na specijalizaciji, i to sedam iz opšte psihijatrije i jedan iz dječje i adolescentne psihijatrije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније