Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 11. 2018. 19:49   >>  10. 11. 2018. 10:04 14

FIJALKA SMATRA

Autokefalnost Ukrajinske crkve pozitivno će uticati i na CPC

Pokretanje postupka samostalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, pozitivno će uticati i na dobijanje autokefalnosti CPC, smatra otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u našoj zemlji, Natalija Fijalka. Priča o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, kako dodaje, ispravljanje je istorijske nepravde koje dolazi u pravom trenutku za tu državu, jer, podsjeća Fijalka, ta crkva je autokefalnost izgubila u 17. vijeku.

 

Pravoslavne crkve koje žele da dobiju autokefalnost od Carigradske patrijaršije, poput Crnogorske posmatraće Ukrajinu kao pozitivan primjer koji može da doprinese njihovoj borbi, smatraju u Ambasadi te zemlje u Crnoj Gori. 

"Dobijanje tomosa Ukrajini biće dodatni argument da države koje to žele dobiju autokefalnost i za svoje nacionalne crkve", kaže Natalija Fijalka Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine. 

Ukrajinska crkva autokefalnost je izgubila 1686. godine, kada je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Tu odluku, Sveti carigradski sinod prošlog mjeseca je poništio, što Fijalka ocjenjuje kao ispravljanje istorijske nepravde koja dolazi u pravom trenutku za njenu zemlju.

"Autokefalnost smo dobili u jako važnom trenutku za sve Ukrajince i našu državu. To smo dobili u momentu kada vodimo žestoku bitku sa ruskim agresorom na istoku Ukrajine. Vodimo pravi rat. Ruska pravoslavna crkva ima jako veliki uticaj u Ukrajini i zamislite sada kada se vodi rat u našoj zemlji Ruska pravoslavna crkva u svojim hramovima sprovodi zvaničnu politiku i agitaciju zvaničnog Kremlja. Sveštenici govore da Krim i Donbas nijesu Ukrajina. Jako smo srećni što je vaseljenski patrijarh prepoznao situaciju u Ukrajini i odlučio da našoj crkvi da tomos," kaže Fijalka.

Govoreći o mogućem raskolu između Moskovske i Carigradske patrijaršije, Fijalka je kazala da je to prejaka formulacija, kao i da razumije emotivnu reakciju Ruske pravoslavne crkve. Poručuje da će , kada se završi proces autokefalije, jedna od najbrojnijih pravoslavnih crkava na svijetu biti upravo ukrajinska.

Borislav Višnjić, TVCG

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније