Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ infobiro.tv; M.M ]

11. 11. 2018. 11:57 >> 12:11
3

SMOLOVIĆ PORUČIO

Sjever prerasta u renomiranu turističku destinaciju

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kaže da otvaranjem ski centara, sjever Crne Gore prerasta u renomiranu turističku destinaciju. Smolović kaže i da otvaranje fabrike "Rada" ima veliki značaj za državu, te da će projekat valorizacije Đalovića pećine biti u funkciji do 2020. godine.

"Ta investicija ima značaj ne samo za Bijelo Polje nego za cijelu Crnu Goru. Poslije duže pauze otvara se potpuno nova fabrika kapaciteta 15.000 litara vode na sat, sa dvije proizvodne linije za plastičnu i staklenu ambalažu, ukupnog kapaciteta 100 miliona litara. Vrijednost investicije je 4 miliona eura", kaže Smolović.

Ovim kapacietom zadovoljiće se sve potrebe Crne Gore za mineralnom vodom. Trenutni uvoz mineralnih voda u CG je oko 40 miliona litara godišnje, što nas košta između 7 i 8 miliona eura, rekao je Smolović uz najavu da će se  ubuduće, voda  izvoziti u države okruženja.

"Ono što nam je posebno drago je da je potpuno nova fabrika zadržala staro ime brenda "Rada", po kojoj je Bijelo Polje bilo poznato širom Balkana. Ono što je lokalna uprava u prethodnom periodu radila,  je formiranje šest biznis zona i upravo to sada daje rezultate."

On je podsjetio na otvaranje novog tržnog centra Elkos, kao i na otvaranje nove proizvodne linije kompanije Merkator, ali i na ostala preduzeća koja se  obnavljaju i najavljuju početak proizvodnje.

"Kompanija Mesopromet, nakon požara, obnavlja svoju proizvodnju, proširuje se, tako da će to biti i veća i modernija  fabrika. Prodat je Vunarski kombinat i tamo je kompanija Dulović već uposlila svoje kapacitete, a očekujemo i da kompanija Bravera, odnosno Sport Vision vrlo brzo pokrene proizvodnju u svom dijelu fabrike. Tako da, osim Kisjele vode, mi skoro da nemamo bivših državnih preduzeća koja nijesu restrukturirana. Naravno, ona sada rade u manjem obimu i sa manje radne snage, jer su sada neke nove, modernije tehnologije, ali nama je bitno da je većina njih u funkcionalnom stanju i da polako rastu i razvijaju se, odnosono pokazuju da Bijelo Polje ima perspektivu za dalja ulaganja", saopštio je predsjednik opštine.

Smolović kaže i da postoje domaći investitori koji se interesuju za bjelopoljske biznis zone, što znači da bi ubrzo mogle da se realizuju i  neke nove investicije u ovoj opštini.

Napomenuo je da je vrijednost projekta valorizacije Đalovića pećine od 13 miliona eura u cjelosti kompletna finasirana od strane Vlade kroz kapitalni budžet.

"Projekat se sastoji iz tri faze, proboj puta do manastira Podvrh, izgradnja žičare tj. gondole preko kanjona rijeke Bistrice do ulaza u pećinu, i uređenje enterijera pećine. Sve tri faze odvijaju se  paralelno i u skladu sa predviđenom dinamikom, a plan je da kompletan projekat bude u funkciji do kraja 2020. godine."

Smolović kaže i da radovi na izgradnji ski centra Cmiljača, na Bjelopoljskoj strani planine Bjelasice, teku predviđenom dinamikom.

"Ukupna vrijednost projekta je 22 miliona eura, i takođe se finansira iz kapitalnog budžeta, uz podršku Vlade. Prvih 5 kilometara puta je asfaltirano.Proboj ostalih  10 kilometara  je pri kraju, a idejni projekat žičare je završen. Rok za žičaru je 18 mjeseci i teče od juna ove godine, a kompletan projekat biće operativan do 2022."

Valorizacija Bjelasice u potpunosti će, uvjeren je Smolović,  promijeniti sliku Bijelog Polja i pretvoriti ga ne samo u novu turističku destinaciju, već će poboljšati  valorizaciju poljoprivrednih resursa. A povezivanjem ski centra Cmiljača, sa ski centrima Žarski u Mojkovcu i onog u Kolašinu, sjever Crne Gore prerašće u renomiranu turističku destinaciju kako zimskog tako i ljetnjeg, planinskog turizma, uvjeren je predsjednik bjelopoljske opštine.

"Naravno za sve ove razvojne projekte zahvalnost dugujemo Vladi, koja je kroz višegodišnji kapitalni budžet obezbijedila sredstva za realizaciju ovih, ne samo po sjever nego i po čitavu državu, važnih kapitalnih projekata", zaklučio je Smolović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније