Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 11. 2018. 21:11 >> 20:46
2

CUCE

Zaseok Savine Kruške bez struje, puta, vode

Razvoja sela nema bez puta, vodovoda i struje. U zaseoku Savine Kruške u Kobiljem Dolu u Cucama nema struje, a put je makadamski i do par kuća iz bratstva Bigovića može se samo terenskim vozilom. Što se tiče vodovoda, mještani koriste bistijerne i kako reče Branko Bigović, sreća u nesreći je što se koriste i bistijerne komšija koji su davno otišli iz sela.

Zaselak Savine Kruške koji pripada selu Kobilji Do u Cucama, na samoj je granici između cetinjske i nikšićke opštine. Život nije lak u podnožju planine Pusti lisac, pogotovo što se makadamskim putem teško stiže i terenskim vozilom. U "kamenom moru" vjekovima se opstaje, ali u tom dijelu Kobiljeg Dola samo je par kuća i da bude teže, nema struje.

Na kući Branka Bigovića je solarni panel.

"Struje nemamo. Dali su neke solarne panele, to je malo, može se napuniti telefon i radi sijalica, ali dobro", kaže Bigović.

Projekat elektrifikacije zaseoka Savine Kruške urađen je prije desetak godina.

"Taj projekat kao da je potonuo, a do trafostanice u Kobiljem Dolu su samo tri kilometra", kaže Bigović.

Od Bijelih Rudina, koje pripadaju Nikšiću, do Kobiljeg Dola je petnaestak kilometara. Opština Nikšić je asfaltirala skoro dva kilometra prema selu Brestice.

"U našem selu može da se popravi stanje ukoliko se elektrificira selo, asfaltira put, ali do tada neće biti lako. Ne može se ovim putem. Čovjek može doći jednom, jer mu je veća šteta na terencu nego neka korist", kazao je Bigović.

U zaseoku je samo petnaestak žitelja. Prije nekoliko decenija bilo ih je dvije stotine.


Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније