Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

12. 11. 2018. 18:10   >>  17:47 14

PORUKA PRINCA NIKOLE

Stogodišnjica prilika za bratski zagrljaj

Stogodišnjica od kraja Prvog svjetskog rata neka bude prilika za jedan bratski zagrljaj i neka svako od nas, zadržavajući svoja lična uvjerenja i stavove, svemu pretpostavi zajednički interes i zajednički rad koji će od naše male Crne Gore napraviti ekološku i miroljubivu državu o kojoj sanjaju naša djeca, poručio je crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš.

Princ Nikola bio je počasni gost na svečanosti obilježavanja stogodišnjice od kraja Velikog rata, koja je održana u subotu u pariškoj opštini Rosny-sous-Bois, saopštila je Fondacija Petrović Njegoš.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik te Opštine, predstavnici Udruženja boraca, članovi Udruženja Crnogoraca u Parizu i brojna publika u sali Žorž Simenon.

Kako je saopšteno, crnogorski princ je istakao da je danas neophodno "očuvanja krhkog mira koje nam je nebo podarilo", kao i da su njegove misli naročito rezervisane za njegove Crnogorce "za koje je ta posljednja bitka značila i nestanak njihove države".

"Prilika je da svima koji su u strahu hrabro dali živote za svoju zemlju, svoje porodice i sugrađane, odamo počast i da se prema njima obavežemo da ćemo braniti mir po svaku cijenu, kako njihove žrtve ne bi bile uzaludne. Ove misli ja, naravno, upućujem svima koji su nestali na Istočnom frontu, ali i onima koji su nastradali na frontu Istoka, Srbima i Crnogorcima zajedno. Ipak, moje su misli naročito rezervisane za naše Crnogorce za koje je ta posljednja bitka, nakon pet vjekova pružanja junačkog otpora kako bi se odbranila nezavisnost, značila i nestanak njihove države", kazao je princ Nikola.

Ta pobjeda je, kako je istakao, za njegovu porodicu "podrazumijevala nepravedan i bolan egzil - nepravdu koja je danas djelimično ispravljena".

"Nažalost, vijek kasnije, ovo je pitanje i dalje predmet rasprava, a ove traume iz prošlosti sprečavaju crnogorsko društvo da gleda u budućnost. Neka stogodišnjica bude prilika za jedan bratski zagrljaj i neka svako od nas, zadržavajući svoja lična uvjerenja i stavove, svemu pretpostavi zajednički interes i zajednički rad koji će od naše male Crne Gore napraviti ekološku i miroljubivu državu o kojoj sanjaju naša djeca", kazao je crnogorski princ.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније