Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

14. 11. 2018. 09:39 >> 20:30
6

HRAPOVIĆ OCIJENIO

Nuđenje poklona ljekarima je korupcija

Sistem je spreman da se suprotstavi korupciji u zdravstvu, a svaku prijavu koju dobije Ministarstvo zdravlja će procesuirati, poručio je ministar Kenan Hrapović. On poručuje i da je nuđenje poklona ljekarima korupcija.

Hrapović kaže da taj resor nije dobio nijednu prijavu za korupciju u zdravstvu, ali će ako ih bude, odgovorno se odnijeti. Kako je naveo Hrapović, ne smije se dozvoliti da „šačica“ ljekara ili medicinskog osoblja ugrozi cijeli zdravstveni sistem i svoje kolege.

"Pozivam sve one koji imaju dokaz o korupciji da to dostave i to će biti procesuirano. Pozivam građane i sve one koji imaju dokaze ili sumnje da to prijeve", poručio je Hrapović na predstvaljanju rezultat Ministarstva zdravlja ostvarenih u 2017. i 2018. godini.

"I nuđenje poklona ljekarima je korupcije", poručio je Hrapović.

Komentarišući odlaske ljekara iz Crne Gore, Hrapović je kazao da država nikome ne može da zabrani odlazak, pa ni ljekarima. Na ministarstvu je, dodaje, da učini sve da ljekarima omogući dobre uslove za rad.

"Svakim danom je sve više ljekara u Crnoj Gori. Naša obaveza je da ljekarima pružimo sve uslove da ostanu u Crnoj Gori", naveo je Hrapović. On je saopštio i da 128 ljekara iz drugih država radi u Crnoj Gori.

Hrapović je naveo i da je zadovoljan ostvarenim rezultatima i ponosan na zaposlene ljekare i medicinsko osoblje.

"Mi pokazujemo da zdravstveni sistem jeste sistem svih građana u Crnoj Gori", kazao je Hrapović.

Manje liste čekanja, uštede na liječenja van CG

Jačanje povjerenja u zdravstveni sistem imperativ je Ministarstva zdravlja, saopšteno je na predstavljanju rezultata rada resora Kenana Hrapovića u posljednje dvije godine. Ministar kaže da je zadovoljan ostvarenim rezultatima i ponosan na zaposlene u zdravstvu, navodeći kako pokazuju da zdravstveni sistem pripada svim građanima Crne Gore.

Crna Gora, kako je saopšteno, trenutno ima 2.061 ljekara, što je u odnosu na broj pacijenata blizu EU standarda. U istom periodu odobreno je 150 specijalizacija i 20 subspecijalizacija, dok je u opremu uloženo 9,3 miliona eura.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju i da stalno rade na poboljšavanju uslova rada, ali i položaja zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

"Zadovoljan ljekar znači zadovoljan pacijent", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Istakli su da je za godinu dana smanjen broj pacijenata upućenih na liječenja van Crne Gore za 600, što je ušteda od dva miliona eura.

Naime, za prvih devet mjeseci prošle godine na liječenje van Crne Gore upućeno je 3.468 pacijenata, za šta je utrošeno 6,65 miliona eura, dok je u istom periodu ove godine na liječenje van zemlje upućeno 2.869 građana, što je koštalo 4,75 miliona eura.  

Podaci koje su predstavili pokazuju i da je smanjene liste čekanja za pojedine operativne zahvate.

Tako je na kardiohirurške intervencije u decembru prošle godine na listi čekanja bilo 167 pacijenata, dok ih je u oktobru ove četiri puta manje, odnosno 44.

Na terapije zračenja u oktobru ove godine čekalo je gotovo pet puta manje pacijenata (27) u odnosu na podatke za decembar 2017. godine, kada ih je bilo 106.

I dok su na operaciju katarakte u decembru prošle godine čekala 73 pacijenta, u oktobru ove ne postoji lista čekanja za ovaj zahvat.

Kad je riječ o kardiološkim procedurama, gotovo je prepolovljena lista čekanja. U decembru prošle godine na listi je bilo 558 pacijenata, a u oktobru ove 292.

M. L. B. - I. P.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније