Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

14. 11. 2018. 12:55 >> 12:42

ORAV PORUČIO

Bolji položaj LGBT osoba, Romi marginalizovani

Crna Gora ostvarila je značajne rezultate u promociji i zaštiti ljudskih prava, ali u određenim oblastima potrebno je intenzivirati aktivnosti i poboljšati učinak, ocijenio je državni sekretar za političke poslove Zoran Janković.

On je, na konferenciji "Tolerantna i inkluzivna društva na Zapadnom Balkanu", kazao da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u pogledu stvaranja sistemskih uslova za borbu protiv diskriminacije, kroz unaprjeđenje antidiskriminacionog zakonodavnog okvira i širenje oblasti njegove primjene.

"Crna Gora je ostvarila pohvalne rezultate kada je riječ o promociji i zaštiti ljudskih prava, ali je svjesna u kojim oblastima je potrebno intezivirati i poboljšati učinak. Na nacionalnom nivou usmjereni smo na jačanje političkog društvenog i ekonomskog okruženja u cilju kreiranje uslova za nesmetano uživanje ljudskih prava, bez diskriminacije po bilo kom osnovu“, naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, pitanje inkluzije i tolerancije ostaju temeljne vrijednosti koje je potrebno u kontinuitetu njegovati.

„Imajući u vidu savremene izazove, pitanje inkluzije i tolerancije treba da budu dominantni u svakom društvu“, poručio je Janković.

Kako je kazao, Crna Gora u kontinuitetu organizuje medijske kampanje o zabrani diskriminacije i afirmaciji antidiskriminacionog ponašanja u cilju podizanja nivoa svijesti, stvaranja tolerantnog okruženja i senzibilisanja javnosti prema ranjivim grupama.

Janković smatra da u Crnoj Gori postoji uzlazni stepen nediskriminatorne svijesti.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da se Evropa suočava sa brojnim izazovima i da atmosfera straha i netolerancije mogu dovesti do ksenofobije.

Prema njegovim riječima, u Evropi djeluju pokreti koji osnažuju govor mržnje i ne poštuju vrijednosti na kojima počiva EU.

Kako je kazao, Evropska komisija je posvećena izgradnji tolerancije i inkluzivnih društava i ona odbija svaki oblik diskriminacije.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Orav je kazao da i dalje postoje brojni izazovi i da je potrebno da region prihvati evropske vrijednosti mnogo snažnije i kredibilnije.

Orav je naveo da je vlade država Zapadnog Balkana moraju da osiguraju nezavisnost medija i slobodu izražavanja. Kada su u pitanju prava LGBTIQ, kako je ocijenio, na Zapadnom Balkanu ostvaren je napredak.

Prema njegovim riječima, situacija romskog stanovništva trebalo bi da bude prioritet, jer se oni suočavaju sa marginalizacijom i socijalnom isključenošću.

Član Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI), Kristijan Alund, rekao je da mnogi problemi koji su na Zapadnom Balkanu postojali prije 20 godina i dalje su prisutni.

Šef odsjeka za antidiskriminaciju u Savjetu Evrope, Halvard Gorset, kazao je da nalazi monitornga koje sprovode ECRI i ostala tijela Savjeta Evrope upućuju na to da postoji povećanje rasizma i ksenofobije u mnogim djelovima Evrope.

On je kazao da je zbog toga važan horizontalni mehanizam, koji pruža tehničku pomioć u zaštiti ranjivih kategorija i promociji antidiskriminacije.

Gorset je naveo da je borba protiv diskriminacije ključna za poglavlja 23 i 24.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, komentarišući probleme romske zajednice, kazao je da su oni najranjivija grupa na Balkanu.

Kako je zaključio, RCC je pomogao vladama država u regionu u nacionalnim integracionim politikama za romsku polpulaciju i obezbjedio monitoringe, kako bi ispratili sprovođenje tih politika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније