Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR centar ]

14. 11. 2018. 14:33   >>  14:34

"MASKE"

Performans trans osoba u centru Podgorice

Asocijacija Spektra organizovala je performans „Maske“, u toku kojeg je 11 trans osoba nosilo maske i transparente, poručujući da događaj predstavlja bunt protiv sistema koji ne prepoznaje njihovo postojanje.

Učesnici perfomansa su nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke, kojima ukazuju da su ugrožena njihova osnovna ljudska prava, a nakon 20 minuta, okrenuli su transparente, sa pozitivnim porukama.

Izvršni direktor asocijacije Spektra, Jovan Ulićević rekao je da je performans organizovan u znak sjećanja na žrtve trasnfobije, datum koji se obilježava svake godine 20. novembra.

„Ovaj dan se obilježava za sve one trans osobe koje su ubijene u prošlih godinu dana zbog svog rodnog identiteta i rodnog izražavanja. U proteklih godinu dana ubijeno je 368 osoba širom svijeta, isključivo zbog svog rodnog identiteta. To je za 43 osobe više nego prošle godine“, istakao je Ulićević na Trgu nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, na današnji dan trans osobe su odlučile da izađu na ulice.

„Odlučili smo da pokažemo naš bunt protiv sistema koji ne prepoznaje naše postojanje, koji je, na primjer, mene primorao da prođem kroz proces sterilizacije, koji je inače krivično djelo da bismo samo promijenili oznaku pola u dokumentima, koji nije zaštitio Hanu kad je doživjela nasilje na ulici i kad je neko brutalno prebio, koji nije zaštitio druge osobe koje su napustile školu samo zato što ih je neko tukao ili vrijeđao ili omalovažavao zbog svog rodnog identiteta“, poručio je Ulićević.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić kazao je da je performans, koji je dio "Neđelje ponosa", još jedan način da se ukaže na, kako je rekao, nepoštovanje ljudskih prava, „a prije svega na kršenje osnovnih ljudskih prava trans osoba“.

„Prvi put imamo javni događaj koji su organizovale trans osobe iz asocijacije Spektra, koji je na Trgu u Glavnom gradu, i kao što vidimo događaj prolazi potpuno mirno, bezbjedno i bez incidenata, što je takođe napredak u odnosu na ranije“, rekao je Kalezić.

Na pitanje novinara da li je sve spremno za šesti Montenegro prajd, koji će biti održan u subotu, Kalezić je rekao da je u organizacionom smislu sve spremno.

„Još uvijek čekamo informacije ko će se od članova Vlade pojaviti u subotu. Očekujemo članove Vlade ove godine, kao i predstavnike svih institucija, koje u svom resoru imaju ljudska prava LGBTIQ osoba, kao i predstavnike Glavnog grada i ostalih gradova“, poručio je Kalezić.

On je istakao da na Prajdu očekuju i građane i građanke Crne Gore, koji u subotu imaju priliku da dođu na Prajd i podrže, kako je rekao, ukupna ljudska prava ne samo LGBT osoba, nego prava svih ljudi u Crnoj Gori.

„Očekujemo da sa nama tog dana bude i veliki broj LGBT osoba iz Crne Gore“, dodao je Kalezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније