Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 11. 2018. 06:58 >> 16:41
13

ODLIV KADRA

Dječji hirurg napustio KCCG

Sindikat doktora medicine objavio je juče na svojoj Fejsbuk strani da je Klinički centar napustio i specijalizant dječje hirurgije Nebojša Šćekić. Novi radni odnos zasnovao je u Njemačkoj.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je juče, komentarišući odlazak ljekara iz javnog zdravstva, rekao da "niko nikoga ne može zadržati tamo gdje radi, niti gdje boravi".

"Crnu Goru napustilo je oko 50.000 ljudi. Dakle, nije problem samo odlaska ljekara već svih struka. Mi samo možemo da uradimo sve što je u našoj moći da bi ubijedili ljekare da ostanu, ima i onih koji su otišli u privatni sektor pa se sada svojevoljno vraćaju u državni sektor", rekao je Hrapović, naglasivši da nemaju novije podatke koliko je ljekara napustilo javno zdravstvo.

S druge strane, u Sindikatu zdravstva prije dva mjeseca objavili su spisak po kojem je u posljednje četiri godine zdravstveni sistem napustilo 107 doktora, piše Pobjeda.

Najveći broj njih novi radni odnos zasnovao je u privatnim zdravstvenim ustanovama, dok je određeni dio nastavio sa radom u inostranstvu.

Ljekari koji su radni odnos zasnovali u inostranstvu, najviše su se odlučili za Njemačku, Švajcarsku, Švedsku i Austriju. Od država u regionu, ljekari su odabrali Srbiju i Sloveniju.

Iz Sindikata doktora medicine u više navrata su upozoravali da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

U Ministarstvu zdravlja imali su drugačiju statistiku, po kojoj su u posljednjih šest godina iz KCCG otišla 42 doktora, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u Agenciju za ljekove, tri na Medicinski fakultet.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније