Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija; Objavila: J.B.Č. ]

17. 11. 2018. 13:25   >>  13:10

NJUJORK

Baklja Kipa slobode biće izložena u muzeju

Originalna baklja Kipa slobode u Njujorku, koja je na stogodišnjicu podizanja 1985. godine, u okviru restauracije zamijenjena pozlaćenom replikom, i od tada se nalazi na postolju kipa, prebačena je u muzej, prenosi agencija Anadolija (AA).

Na Ostrvu slobode, koje je zajedno s Kipom slobode, jedan od simbola Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u toku je gradnja Muzeja Kipa slobode. U taj muzej je prebačena orginala baklja Kipa slobode koja će od maja 2019. biti izložena posjetiocima.

Baklja je visoka 4,87 metara, široka 3,65 metara i teška 1.633 kilograma. Izrađena je od bakra i ćilibara.

Kip slobode je izrađen u Parizu, bio je poklon Francuske kojim je obilježena stogodišnjica nezavisnosti SAD-a 1886. godine. Od tada predstavlja pozdrav svim posjetiocima i useljenicima pristiglima u SAD. Zbog svoje jedinstvenosti i simboličkog značaja upisan je na UNESCO-vu listu svjetske baštine u Americi 1984. godine.

Ostrvo slobode godišnje posjeti oko četiri miliona turista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније