Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B./F.R.

17. 11. 2018. 12:54   >>  19:44 17

PARADA PONOSA

"Nije sramota što si gej i što voliš muškarce"

U Podgorici je održan šesti Montenegro prajd, pod sloganom "Ne ljubimo lance". Šetnja centrom grada prošla je bez incidenata, a učesnici Prajda pozvali su poslanike da glasaju za Zakon o životnim zajednicama lica istog pola.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić naveo je da niko više LGBT osobe neće zaustavljati i gurati u četiri zida.

“Pokazali ste da svako može i mora naći razlog da živi slobodno”, kazao je Kalezić i dodao da nije sramota biti pripadnik LGBT populacije.

“Nije sramota što si gej, biseksualan, i što voliš muškarce. Momak ti je momak, ne kum, prijatelj ili drug. Ne treba da se stidiš, bio sam na tom mjestu”, kazao je Kalezić i dodao da zna kako je teško boriti se za prava LGBT osoba.

“Znam da nije nemoguće i ništa neće zamijeniti osjećaj slobode”, poručio je Kalezić i zahvalio Upravi policije, koja godinama ulaže napor da kreira društvo gdje će svi biti bezbjedni.

Kalezić je pozvao poslanike da podrže Zakon o istopolnim zajednicama. “Dužni ste da radite u korist svih i dužni ste da podržite ovaj zakon.

Upućujemo protest zbog nerješavanja slučajeva nasilja nad LGBT osobama i pozivamo da se ti slučajevi kvalifikuju kao zločini iz mržnje”, naveo je Kalezić.

 

Na Prajdu je bio i direktor Uprave policije Veselin Veljović, sa saradnicima. Veljović je poručio da su svi u Crnoj Gori bezbjedni, pa i LGBT populacija. Kaže da o tome svjedoči i sve manji broj policajaca koji obezbjeđuju Paradu ponosa.

Članica Organizacionog odbora Prajda Marija Jovanović poručila je da LGBTIQ osobe žive u stalnom strahu i pitaju se hoće li ih neko vrijeđati, ako javno pokažu ljubav.

“Ovdje smo da pokažemo da nijedno ljudsko biće ne zaslužuje da živi u četiri zida”, poručila je Jovanović i dodala da su izašli na Prajd, kako bi pokazali da su to i njihove ulice.

Jovan Ulićević poručio je da učesnici Prajda biraju da ne ljube lance, da uzmu slobodu u svoje ruke.

“Današnji dan je bunt protiv svakog šamara i ponižavanja”, naveo je Ulićević. Povorku su podržali i predstavnici ambasade SAD-a, kancelarije Ombudsmana, predstavnici više ministarstava i civilnog sektora.

Koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni čestitala je učesnicima Parade ponosa šestu po redu manifestaciju i pozdravila kontinuiranu podršku Vlade Crne Gore ostvarivanju prava LGBTI zajednice.

Mekluni je posebno naglasila obavezu društva da obezbijedi dostojanstven život LGBTI osobama i čestitala im na hrabrosti koju demonstriraju u borbi za svoja prava u, često, teškim okolnostima.

Policija na visini zadatka, Prajd bez incidenata

Policija je saopštila da je šesta Povorka ponosa „Montenegro Pride 2018”, protekla bez incidenata.

“Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici Uprave policije su sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Na ulicije je bilo manje policajaca nego lani.

“Službenici Uprave policije će nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica”, saopšteno je iz Uprave policije.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније