Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Anadolija ]

17. 11. 2018. 14:29   >>  14:06

MUP SAOPŠTIO

Oko 11.000 građana bez biometrijske lične karte

Prema podacima MUP-a Crne Gore, trenutno je u državi važećih 486.112 biometrijskih ličnih karata. S druge strane, 11.035 građana nema ličnu kartu, jer nisu zamijenili stare lične, koje su se koristile do 2012. godine, čime su sebe doveli u poziciju da ne mogu da funkcionišu u pravnom saobraćaju.

Od 2008. godine, od kada je Crna Gora počela sa sprovođenjem novih propisa za izdavanje identifikacionih dokumenata, do 23. oktobra ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je građanima izdalo 740.343 biometrijskih ličnih karata. Staru ličnu kartu, koja je bila važeća do 2012. godine, još uvijek posjeduje nešto više od 11 hiljada građana, javlja Agencija Anadolija.

Prema podacima MUP-a Crne Gore, trenutno je u državi važećih 486.112 biometrijskih ličnih karata. S druge strane, 11.035 građana nema ličnu kartu, jer nisu zamijenili stare lične karte, koje su se koristile do 2012. godine, čime su sebe doveli u poziciju da ne mogu da funkcionišu u pravnom saobraćaju.

Kazna do 180 eura

Shodno Zakonu o ličnoj karti, stare lične karte mogle su se upotrebljavati do 31. decembra 2012. Zakon je propisao da je lična karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva Crne Gore. Lica koja ne posjeduju novu ličnu kartu, ne mogu da glasaju na izborima niti da ostvare bilo koje pravo za čije ostvarenje im je potreban taj dokument.

Takođe, građanin koji je navršio 18 godina života obavezan je da ima kod sebe ličnu kartu i da je, na zahtjev lica ovlašćenog za utvrđivanje identiteta, stavi na uvid u slučajevima i pod uslovima propisanim zakonom. Kazna za nepodnošenje zahtjeva za izdavanje lične karte iznosi od 60 do 180 eura.

Državljani Crne Gore s biometrijskim ličnim kartama mogu ulaziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, što znači da to pravo ne mogu ostvariti oni koji nisu zamijenili taj lični dokument.

Za deceniju izdato više od 550 hiljada pasoša

Od početka izdavanja putnih isprava po novim propisima, građanima Crne Gore je izdato 550.931 biometrijskih pasoša, s kojim bez vize mogu putovati u 100 država svijeta.

Što se tiče dokumenata u vezi sa motornim vozilima, podaci govore da je u Crnoj Gori od 2008. godine izdato 464.494 vozačkih dozvola. Trenutno je važećih 281.150.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније