Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

18. 11. 2018. 10:43   >>  10:24 7

UČESNICA PRAJDA

"Nakon poljupca shvatila da sam lezbejka"

Ljudi treba da pogledaju jedni druge, da se čuju, da imaju više empatije, da izađu iz stereotipa, smatra lezbejka Izabela iz Beograda, navodeći da se i danas plaši, ali da je izabrala da bude vidljiva i da se bori za svoja prava. Kako je kazala za PR Centar, cijeli život je znala da je drugačija, ali je nakon prvog poljupca s jednom djevojkom shvatila da je lezbejka.

Lezbejka, feministkinja u pokušaju i aktivistkinja, kako sebe predstavlja, dvadesetdevetogodišnja Izabela Đorđević iz Beograda, je u intervjuu za PR Centar, kazala da je prije osam godina shvatila da je lezbejka, objašnjavajući da je za nju feminizam jako važan, da još nije dorasla tome i da se zbog toga osjeća kao „feministkinja u pokušaju“.

"Svi imaju dečka - šta ću, imam i ja dečka"

„Prije toga, naravno, uvijek sam imala ženske simpatije, voljela sam da slušam neke pjevačice više nego pjevače, i kada je moja generacija ludovala za `Backstreet Boysima`, ja sam voljela Alku Vujicu. Tada možda još nisam shvatala da sam lezbejka, ili sam to zapravo potiskivala“, rekla je Izabela.

Kao mala se, kako je kazala, igrala sa dječacima fudbala i uvijek je bila princ, ili ken.

„To se negdje znalo. Ali u srednjoj školi pojavi se onaj pritisak generacije. Svi imaju dečka, pitamo jedni druge jesi li se poljubila, poljubio. I šta ću, imam i ja dečka. I nije mi bilo loše. To mi je tada djelovalo kao nešto što tako treba i nisam se mnogo preispitivala“, prisjetila se Izabela.

"Sinulo" nakon poljupca s djevojkom u klubu

U novembru 2010, kako je rekla, u jednom beogradskom klubu prvi put se poljubila sa djevojkom.

„Ta djevojka je strejt i poljubila se sa mnom čisto da se poljubi, ali meni je sinulo. I ja sam se zaljubila kao da je zrak sunca pao na mene. Pojavio se potpuno drugi osjećaj, koji ne mogu da poredim sa bilo čim“, kazala je Izabela.

Tada je, kako je rekla, shvatila da je lezbejka.

„Kada vam baka da čašu soka, a čaša okrnjena, stara i vi ste žedni i pijete i sok je odličan. Ali onda vam kasnije, neko u kafiću ponudi hladnu koka-kolu sa ledom i limunom, vi to probate i onda kažete `E više neću da pijem sirup, hoću da pijem ono što volim`. Tako je bilo sa mnom i muškarcima. Ja sam mislila da je to super dok nisam vidjela da ima nešto mnogo, mnogo bolje“, rekla je Izabela.

Od kada je spoznala da je lezbejka nije joj se, kako je kazala, svidio nijedan muškarac.

„Mogu da primijetim da je neko lijep, šarmantan, ali ništa dalje od toga. Nema te energije“, objasnila je Izabela.

Bez razumijevanja strejt prijatelja

Kada je svoje seksualno opredjeljenje priznala strejt prijateljima nije, kako je rekla, naišla na razumijevanje.

„Bili su u fazonu da umišljam, da mi treba pažnja. Sve su me drugarice pitale „Da li li ti se ja sviđam“. To je bio turbulentniji period. Kada sam počela da studiram sociologiju na Filozofskom fakultetu, htjela sam da volontiram u nekoj organizaciji i da budem dio društvenih promjena“, pojasnila je Izabela.

U periodu spoznaje i upoznavanja nekog novog svijeta teško je, kako je kazala, biti sam, „a često smo sami iako smo okruženi gomilom ljudi, zbog toga što nas prijatelji ne razumiju“.

„Strejt prijatelji su tu, ali ipak ne znaju šta nam se dešava. Oni ne razumiju tu dozu sreće, kada se spoznate, kada imate nekoga, a onda opet ne možete da kažete da ste to što jeste. Hiljadu mi je misli prolazilo kroz glavu. Pitala sam se kako će to da djeluje na moga brata, mamu, sestru, sve. I sada, dok dajem intervju, razmišljam gdje će biti objavljen, da li će baš to da vidi neki moji stric, strina, da li će moja mama imati neprijatnosti, da li će komšija mrko da me pogleda“, istakla je Izabela.

"Ubiću te lezbačo prljava"

LGBTIQ osobe, kako je rekla, doživljavaju mnoge neprijatnosti.

„Zamislite kako je kada vam na ulici neko kaže na primjer `Ubiću te lezbačo prljava`. I zbog čega, zbog toga što ja volim da se ljubim sa ženama, zbog toga što emotivno, seksualno, u svakom smislu volim žene. A čim je u pitanju riječ volim, znači da je lijepo i da je dobro“, kazala je Izabela.

Porodica se distancirala, majka ne

Ona je istakla da je njena majka „sjajna“ žena koja je razumjela, podržala i sa kojom nije imala problema.

„Majka mi sada kaže da odem sa djevojkom kod tetke na ručak, a ja joj odgovorim da mi je neprijatno, jer tetki nisam ni rekla, a majka kaže da joj je ona kazala i da nema čega da se stidim. Moja majka je sada ozbiljna aktivistkinja“, istakla je Izablela.

Ona je rekla da je najviše zaboljelo što se šira porodica distancirala od nje. Danas je, kako je kazala, okružena ljudima koji je vole, razumiju i kojima ima hrabrosti da se autuje. Ona je objasnila da niko nije birao da bude lezbejka, gej, trans i da to nije pomodarstvo, niti privilegija.

Ne daju nam pare za prajd

„Nikome nije lijepo da bude diskriminisan i da ga neko maltretira. Nije to stil sa Zapada, nama ne daju pare da idemo na Prajd, ne plaća nas Amerika. Meni brat i danas kaže „Ideš na Prajd, pa koliko vas plaćaju, hahaha“. Njemu je to fora, ali meni nije. Mene pogađa i boli“, kazala je Izabela.

Učesnici Prajda ne šetaju, kako je rekla, da bi nekoga provocirali, već da bi se izborili da ih ostali vide kao jednake, da bi sa svojim partnerima mogli da hodaju držeći se za ruke.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније