Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

19. 11. 2018. 14:21 >> 13:56

SINDIKAT ODBRANE I VOJSKE

Traže povećanje zarada za pripadnike VCG

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) pokrenuo je inicijativu za značajno povećanje zarada pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) koja je upućena predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

"Ovu inicijativu smo naslovili Vladi Crne Gore, jer sa Ministarstvom odbrane, već gotovo 18 mjeseci, nemamo socijalni dijalog. Iz njega smo potpuno eliminisani, iako smo reprezentativan sindikat", navodi se u pismu upućenom premijeru.

U cilju razmatranja ove inicijative, kroz socijalni dijalog, SOVCG insistira da se u najkraćem roku organizuje sastanak na kojem bi socijalni partneri detaljno razmotrili sadašnje materijalno i socijalno stanje i položaj pripadnika VCG, realne potrebe, mogućnosti i dinamiku unapređenja položaja zaposlenih.

"To se prije svega odnosi na povećanje zarada, a u skladu sa sadašnjim i budućim izazovima i zahtjevima koji se stavljaju pred VCG i njene pripadnike", navode iz SOVCG.

Kako se ističe, inicijativa se temelji na činjenici da je materijalni i socijalni položaj pripadnika VCG na niskom nivou, da ne odgovara mjestu i ulozi Vojske u društvu, a posebno da nije u skladu sa naporima, odgovornošću, opasnostima, prijetnjama i rizicima kojima se pripadnici VCG svakodnevno izlažu kroz obuku i u izvršavanju redovnih i vanrednih zadataka.

Kako se dodaje, u Strategijskom pregledu odbrane (SPO) Crne Gore, donešenom u septembru 2018. godine, nema ni jedno konkretno rješenje, niti vizija poboljšanja materijalnog položaja pripadnika VCG, dinamike ili rokova.

"Istovremeno sadrži detaljno razrađene obaveze i ciljeve koji jasno ukazuju i na buduće povećanje zahtjeva prema pripadnicima Vojske po pitanju napora, odgovornosti, obaveznosti, opasnosti i rizika, a u cilju doprinosa obavezama koje je Crna Gora preuzela prijemom u punopravno članstvo u NATO", kaže se u pismu SOVCG predsjedniku crnogorske Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније