Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 11. 2018. 16:00   >>  15:48

BESPRAVNA GRADNJA

Od 24 hiljade ovjerili 20 hiljada objekata

Uprava za nekretnine je od početka legalizacije do 1. novembra obradila skoro 20 hiljada elaborata bespravno izgrađenih objekata, kazali su iz Uprave i dodali da su sve raspoložive kapacitete usmjerili ka primjeni Zakona.

 

Oni su precizirali da je ukupno primljeno 24.133 elaborata, a ovjereno blizu 20 hiljada.

“Sve područne jedinice Uprave za nekretnine radile su u punom kapacitetu i zato danas imamo visok procenat ovjerenih elaborata”, kaže se u saopštenju Uprave.

 Navodi se da je područna jedinica Podgorica primila preko sedam hiljada elaborata.

“Uprava za nekretnine je od početka procesa primjene ovog zakona, u potpunosti posvećena implementaciji u dijelu koji podrazumijeva ovjeru elaborata i knjiženje bespravno podignutih objekata”, pojašnjava se u saopštenju.

 Oni su naveli da je, kao servis građana, Uprava za nekretnine preduzela sve mjere da bi se omogućila adekvatna saradnja i pristup informacijama koje u svakom trenutku zainteresovani mogu dobiti putem web sajta, zvanične e-mail adrese, lično na šalterima u svim područnim jedinicama, kao i putem kontakt telefona.

Kako je saopšteno, evidencija katastra nepokretnosti ima veoma veliki značaj za sva strateška planiranja koja se odnose na potrebu za podacima o vlasničkoj strukturi i georeferenciranim prostornim podacima.

“Omogućeno je da javni i privatni sektor, saglasno zakonskoj regulativi, na brz i efikasan način koristi e-servise, odnosno uvid u on-line podatke u realnom vremenu”, piše u saopštenju.

 Kako su precizirali, oni se odnose na uvid u vlasničku strukturu, aktivne zahtjeve sa ciljem onemogućavanja zloupotrebe transakcije iste nepokretnosti više puta i praćenje statusa rješavanja zahtjeva, na osnovu dobijenog koda prilikom predaje zahtjeva.

Planirane aktivnosti odnose se na preuzimanja e-potpisanog lista nepokretnosti/posjedovnog lista, odnosno uvjerenja, kao i aplikacije namijenjene za rad notarskih kancelarija.

Saopštili su da je u 2017. godini Uprava za nekretnine ostvarila učinak koji je rezultirao smanjenim brojem nezavršenih predmeta, od tri odsto.

“U prošloj godini Uprava za nekretnine imala je 61 hiljadu upravnih predmeta a tu cifru smo premašili samo za devet mjeseci u ovoj godini”, kazali su iz Uprave.

To su, smatraju, redovni poslovi pored kojih se aktivno bave ovjerom elaborata i knjiženjem bespravno podignutih objekata, odnosno procesom legalizacije.

“Na geostrateškom putu Crne Gore, poseban akcenat je na identifikaciji, afirmaciji i realizaciji razvojnih projekata u okviru domaće, regionalne i evropske saradnje”, piše u saopštenju.

 U tom domenu, dodaje se, postignuto je mnogo, “jer su u pitanju najznačajniji kapitalni projekti značajni za razvoj Crne Gore i primjenu visokih standarda u procesu integracija EU”.

Kako su naveli, polugodišnji bilans u poslovima prvostepenog upravnog postupka Uprave za nekretnine ukazuje na visok procenat riješenih predmeta.

“Od ukupnog broja, u svim područnim jedinicama, od 41.697 predmeta, riješeno je 36.550, što predstavlja blizu 90 odsto od ukupnog broja predmeta”, kaže se u saopštenju.

 Oni su naveli da područna jedinica Podgorica u svom polugodišnjem izvještaju bilježi odlične rezultate, od 10.242 predmeta riješeno je 9.641, dok je riješenih predmeta u opštinama Danilovgrad i Andrijevica stoprocentan.

“Zanemarljiv procenat neriješenih predmeta bilježe opštine Kolašin, Plužine, Šavnik i Žabljak”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније