Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 07:36 >> 07:11

U NEKIM APOTEKAMA

Mast za oči nabavlja se i na crno?

Hloramfenikol masti za oči, proizvođača "Alkaloid" iz Skoplja, u apotekama nema već mjesecima, a kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims), razlog je selidba proizvodnog pogona. Zbog toga se lijek, prema njihovim riječima, neće proizvoditi do kraja godine.

 

Ovom listu se, međutim, javilo više roditelja koji ovu mast nijesu mogli da pronađu u apotekama. Majka jednomjesečne bebe ispričala je da je do tog lijeka ipak uspjela da dođe, ali "na crno".

"Nakon porođaja, moj dječak dobio je infekciju oka izazvanu bakterijom stafilokoka. Ljekar nam je rekao da je najbolje da uzmemo mast hloramfenikol. Išli smo od apoteke do apoteke po čitavom gradu. U jednoj privatnoj apoteci farmaceutkinja mi je, nakon što sam rekla da se radi o novorođenčetu, rekla da mast nabavljaju na crno i da može stići za nekoliko dana", kazala je ona.

U Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji, međutim, tvrde da prilikom kontrole apoteka nijesu zatekli mast za oči "hloramfenikol" bez dokaza o porijeklu.

"Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontroliše apoteke u Crnoj Gori, kako redovno, po unaprijed utvrđenom planu kontrola, tako i po inicijativama, putem kojih građani, odnosno pacijenti, prijavljuju uočene nepravilnosti", kazali su Pobjedi iz Inspekcije, navodeći da su se inicijative koje su građani podnosili u toku prošle godine povodom apoteka najčešće odnosile na izdavanje ljekova bez recepta.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva kažu da nemaju inspekcijska ovlašćenja, te da nijesu upoznati o podacima o prisustvu medikamenata koji se prometuju izvan legalnog lanca snabdijevanja.

"U ovakvim situacijama, to jest kada registrovani lijek nije dostupan na tržištu, Agencija može izdati dozvolu za interventni uvoz neregistrovanog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Procedura interventnog uvoza podrazumijeva da se bilo koja veledrogerija može obratiti sa zahtjevom za uvoz određenog lijeka uz dostavljanje dokumentacije kojom se potvrđuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka koji se uvozi”, naveli su iz Agencije, ističući i da se tokom ove godine nijedna veledrogerija nije obratila sa zahtjevom da uveze ovaj lijek od nekog drugog proizvođača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније