Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

21. 11. 2018. 16:38 >> 16:18
6

MARKOVIĆ

"Njegoš pripada svima koji ga razumiju"

Premijer, Duško Marković, čestitao je cetinjskoj Biblioteci i čitaonici "Njegoš" vijek i po postojanja i dodao da je ona svojim uticajem podsticala zapažene ideje, na temelju kojih su osnivana društva i muzeji.

Prema riječima Markovića, Narodna biblioteka Njegoš na Cetinju već vijek i po jedna je od značajnih institucija crnogorske kulture.

"Osnovana vizijom crnogorskog suverena i najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore, Biblioteka je svojim uticajem podsticala zapažene ideje na temelju kojih su osnivana društva, muzeji, čitaonice," kaže se u čestitki upućenoj direktorici Biblioteke Ireni Nenadović.

Marković je naveo da je sam Njegoš, još 1832. začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj državi, svjestan da vrijeme koje dolazi mora sa sobom odnijeti samoće i izolacije, a isturiti u prvi plan kolektivnu i državnu potrebu za prosvijećenim i evropskim življenjem.

„Njegoš pripada svima koji ga razumiju. A upravo noseći njegovo ime, ova Biblioteka je snagom institucionalnog autoriteta ostala središte kulturnog uticaja koji već vijek i po zaslužuje poštovanje svih generacija“, kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније