Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 11. 2018. 08:01 >> 07:43

MINISTARSTVO I POLICIJA

Komisijom protiv nasilja u školama

Ministarstvo prosvjete i Uprava policije formirali su Komisiju radi definisanja mjera za suzbijanje vandalizma, sprečavanje nasilja i zaštite imovine obrazovnovaspitnih ustanova, saopšteno je Vikend novinama iz prosvjetnog resora.

Komisiju čine predstavnici ministarstava prosvjete, finansija i unutrašnjih poslova, Uprave policije, Zajednice opština, ali i Udruženja Roditelji.

Iz Ministarstva prosvjete su precizirali da će prvi posao Komisije biti da naprave analizu postojećeg stanja u školama koje su najviše izložene nasilju, kao i finansijsku konstrukciju, prije nego izađu za finalnim rješenjima.

“Zakonom o zaštiti lica i imovine, koji je stupio na snagu tokom jula 2018. godine, propisano je da se zaštita objekata u kojima se vrše djelatnosti od javnog interesa sprovodi na osnovu plana zastite. Shodno zakonu, škole su obavezno štićeni objekti, budući da se njima obavlja djelatnosti od javnog interesa. Takođe, Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju propisano je da u ustanovi nije dozvoljeno fizičko, psihičko i socijalno, nasilje. U skladu sa navedenim, odlučeno je da se izradi analiza u ovoj oblasti i predlože mjere za poboljšanje bezbjednosti”, kazao je državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović.

On je rekao da vandalizam u školama, ali i nasilje apsolutno nije problem samo Crne Gore, već je to generalni problem gotovo svih obrazovnih sistema.

“Pritom, moramo istaći da je ovo tema kojom se prosvjeta evidentno bavi, ali mi sami ne možemo mnogo. Svako mora preuzeti svoj dio odgovornosti ako mislimo da vandalizam i nasilje u potpunosti eliminišemo ili svedemo na najmanju moguću mjeru”, kazao je Mitrović.

Škola mora da bude prijatan i siguran ambijent za učenike, ali i ambijent gdje će učenici razvijati navike koje ih usmjeravaju ka pravim vrijednostima, smatra Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović”.

“Jedna od mojih preporuka bi bila, za sve ono koji se bave obrazovanjem, odnosno za sve zaposlene u školi da učenike usmjeravaju ka tim nekim aktivnostima koje su, čini mi se, u jednom trenutku bile zanemarene. Da kroz te vannastavne aktivnosti učenici ispune svoje slobodno vrijeme jer jedan od glavnih uzročnika, kako mi to vidimo, jeste nedovoljna angažovanost učenika za aktivnosti koje su izvan učionice”, ističe Bojanić Lalović.

Direktor ETŠ “Vaso Aligrudić” Veselin Pićurić smatra da je potrebno prvenstveno edukovati roditelje jer kako je istakao “teže je sa roditeljim nego sa djecom”. Nije rijedak slučaj, kaže, da roditelji štite svoju djecu koja su nasilna.

“Oni su uvijek ti koji štite svoju djecu, a neće da budu realni i kažu kako bi njima bilo da je njihovo dijete došlo kući izubijano i sa modricama. Roditelji ne shvataju da srednja škola nije obavezna i da u srednjoj školi postoje pravila ponašanja. Mi hoćemo svu djecu da naučimo da jednostavno svojim ponašanjem predstavljaju sebe. Ako su naučili da udaraju i maltretiraju slabijeg od sebe, to nijesu naučili u školi, to su mogli naučiti samo u porodici”, ističe on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније