Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović, TVCG

26. 11. 2018. 06:59   >>  06:47 1

DOM ZDRAVLJA

Ljekari iz regiona u Nikšiću našli posao

Crnogorski ljekari radije bi volontirali u Kliničkom centru, nego primali platu u nikšićkom Domu zdravlja. Zbog manjka kadra, uprava nikšićke bolnice sve češće angažuje ljekare iz regiona, koji u Crnoj Gori imaju samo pozitivna iskustva, i kako su kazali za nastavak karijere ne bi izabrali drugu zemlju.

Kada je prije dvije godine odlučila da napusti Srbiju u potrazi poslom Čačanku Ljubicu Pantelić ljekarski poziv doveo je u Crnu Goru, u male Plužine. Nikšićki dom zdravlja kuburio je sa kadrom, pa se nije mnogo dvoumila kad je nakon studija dobila ponudu za posao iako je, poput mnogih kolega sa ovih prostora, uveliko učila njemački jezik i planirala put u inostranostvo.

"Ja sam izabrala i to je sad moj put, ja ne bih izabrala sad Njemačku niti bilo koju drugu zemlju. Ljekar ste bilo gdje da radite. Da li su to Plužine, Podgorica, Nikšić, Beograd, bilo koji grad. Važno je samo da taj posao koji obavaljate, obavljate profesionalno”, kaže Ljubica za TVCG.

Njenim stopama pošao je i Trebinjac Bogdan Lažetić koji već tri mjeseca liječi mještane Župe.

"Ja sam u Bosni već godinu i po tražio posao i tamo je izuzetno teško stanje, po nekim izvještajima pred kraj prošle godine čak 150 mladih doktora je čeklo na posao”, navodi Bogdan.

U Crnoj Gori međutim potpuno drugačija slika. U nikšićkom Domu zdravlja trenuto rade četiri ljekara iz regiona, jer se uprava godinama muči da u Nikšić dovede ili zadrži naš mladi kadar.

"To je pomalo čudno, na 50 kilometara od Podogorice da ne radite u jednoj ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi, gdje možete dobiti specijalizaciju, gdje su su slični apsolutno uslovi kao što su u Podgorici. Mi nemamo objašnjenje za to. Imate čak puno Nikšićana koji idu da volontiraju u Podgorici, a neće da rade u Nikšiću”, kaže je Vesko Bulatović, direktor Doma zdravlja Nikšić.

I Bogdan i Ljubica za sad, imaju kažu, samo pozitvna iskustava kada je u pitanju rad u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

"Dosta je pristupačniji rad kad su u pitanju specijalističke pretrage. Dosta je ubrzan rad zahvaljujući računarima i sistemu zakazivanja i to dosta pomaže da se možemo više posvetiti pacijentima”, navodi Bogdan.

"Od starta su svi korektni prema meni i od starta sam dobila podršku od svih svojih kolega i medicinskog osoblja sa kojim radim”, zaključila je Ljubica.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније