Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 11. 2018. 15:22 >> 15:32

NUHODŽIĆ SAOPŠTIO

Naložili procjenu rizika za žrtve nasilja

Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici naložio je sveobuhvatnu i obaveznu procjenu bezbjednosnog rizika za žrtve, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Meludin Nuhodžić navodeći da će od tog ishoda zavisiti dalji koraci u postupanju.

On je na zasijedanju Ženskog parlamenta kazao da podaci i statistika iz godine u godinu pokazuju veći broj prijava nasilja u porodici, što predstavlja rezultat drugačije percepcije kako žrtava, tako i okoline u odnosu na povjerenje u rad institucija.

„Rast broja registrovanih prijava ne ukazuje da je riječ o ekspanziji nasilja u porodici u Crnoj Gori“, rekao je Nuhodžić odgovarajući na pitanje Mirjane Spremo Jančovske iz Demokratskog fronta koji razlog smatra ključnim za ekspanziju nasilja u porodici u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je, prepoznajući značaj borbe protiv nasilja u porodici i intencije da blagovremeno i proaktivno djeluju, u februaru formirao Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici.

„S obzirom da do sada policijski službenici nijesu adekvatno procjenjivali bezbjednosnog rizika za žrtve nasilja u porodici, Operativni tim je naložio sveobuhvatnu i obaveznu procjenu rizika, od kojeg ishoda će zavisiti dalji koraci u postupanju“, saopštio je Huhodžić.

On je kazao da je Operativni tim, od formiranja, djelovanjem inicirao više mjera koje su doprinijele opštem poboljšanju postojećeg stanja.

„Na osnovu analiza i uočenih problema u radu Uprave policije, Tim je dao instrukcije u vezi izricanja Naredbe za udaljenje iz stana i drugih prostorija za stanovanje, u vezi predlaganja zaštitnih mjera od policije, praćenja izvršenja istih i podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, dodao je on.

Nuhodžić je rekao da je Operativni tim razmatrao više od petnaest konkretnih, vrlo složenih i zahtjevnih slučajeva, u vezi kojih su nadležnim institucijama data uputstva i instruisan njihov dalji rad na predmetima.

Prema njegovim riječima, na osnovu uočenih propusta tokom izvještavanja javnosti, identifikovana je potreba za preciziranjem načina informisanja medija o predmetima koji imaju elemente nasilja nad ženama i nasilja u porodici od Uprave policije.

„Kao ishod toga, u poslednjim mjesecima uspostavljen je princip izvještavanja Uprave policije sa osobitim akcentom na zaštiti podataka o ličnosti i identifikovanju žrtava, kao i integriteta maloljetnih lica, žrtava nasilja u porodici, kao i žrtava seksualnog zlostavljanja“, kazao je ministar.

Rezultati Operativnog tima će, kako je rekao Nuhodžić, biti još vidljiviji u narednom periodu, kada započete aktivnosti dobiju svoj konačni ishod.

On je kazao da se tekuća godinu može smatrati godinom uspjeha i prekretnicom u smislu postignutih rezultata.

„Uspjeh u radu na suzbijanju nasilja u porodici ne mjeri se samo brojem prijavljenih slučajeva, već adekvatnim i profesionalnim pristupom, posvećenom odnosu prema žrtvi i zakonskim principima na kojima taj pristup počiva“, naglasio je Nuhodžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније