Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

27. 11. 2018. 07:27   >>  07:04 1

U OKTOBRU

Inspektori zabranili uvoz 20.150 kg nara

Inspektori su u oktobru zabranili da u Crnu Goru uđe pošiljka nara teška 20.150 kilograma, jer je sadržala nedozvoljenu količinu insekticida acetamiprid, piše u izvještaju koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U izvještaju za oktobar navodi se i da su fitosanitarni inspektori kontrolisali uvoz hrane biljnog porijekla i to voće, povrće, žitarice i ostalu hranu biljnog porijekla koja je podvrgnuta jednostavnom procesu prerade - mljevenjem i sušenjem.

"Pregledana je i hrana neživotinjskog porijekla koja podliježe pojačanim službenim kontrolama na mjestima unošenja, hrana za životinje biljnog porijekla, kao i sjeme i sadni materijal, te sredstva za zaštitu i ishranu bilja, biljni proizvodi i objekti pod nadzorom sa aspekta zdravstvene zaštite", piše u izvještaju.

Fitosanitarna inspekcija je u oktobru uradila pregled ukupno 1.797 pošiljki na uvozu i izvozu iz zemlje i to 1.220 pošiljki pri uvozu, 49 pošiljki u provozu, 55 pošiljki za reeksport, 454 pošiljke za izvoz i osam ovjera carinskih deklaracija. Izdato je sedam rješenja o zabrani uvoza pošiljki, rješenje o zadržavanju pošiljke i tri o uništenju pošiljke.

"Ukupno je uzeto 326 uzoraka od čega 11 nije odgovaralo propisanim zahtjevima. U oktobru je ukupno uzorkovano 26,2 odsto pošiljki iz uvoza", precizirano je u dokumentu.

Prilikom unutrašnje kontrole, rađena je provjera 766 objekata u kojima se obavlja poslovanje sa hranom.

"U kontrolisanim objektima utvrđeno je 98 nepravilnosti koje su se odnosile najčešće na nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade, obrade i čuvanja hrane, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatečenu hranu u prometu izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe, bez propisanih oznaka i dokaza o porijeklu/proizvođaču, radu osoba koje ne ispunjavaju zahtjeve za ličnu higijenu i zdravlje", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније