Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2018. 13:10 >> 12:58

BOGDANOVIĆ-PECUTO

Prioritet otvaranje nuncijature u CG

Otvaranje buduće nuncijature u Crnoj Gori jedan je od prioritetnih projekata na kojem treba raditi u predstojećem periodu, ocijenjeno je prilikom susreta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i apostolskog nuncija nadbiskupa Luiđija Pecuta.

Ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, što je potvrđeno kroz posjetu predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, koja je realizovana u junu ove godine.

Naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.

Nadbiskup Luiđi Pecuto istakao je da su odnosi između Svete Stolice i Crne Gore na zavidnom nivou, ocijenivši da je otvaranje buduće nuncijature u Crnoj Gori jedan od prioritetnih projekata na kojem treba raditi.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, zaključeno je da prostora za saradnju ima na svim poljima, posebno u oblasti kulturne razmjene koja bi omogućila da se kulturna baština, ali i savremeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika predstavi publici u Vatikanu.

Kao posebno značajni istaknuti su projekti restauracije kulturnih dobara u Starom gradu Baru, u okviru kojeg je nedavno sanirana Crkva Svete Katarine.

Na sastanku je naglašeno i da će Ministarstvo kulture dati punu podršku otvaranju nuncijature u Crnoj Gori, što će u velikoj mjeri doprinijeti osnaživanju saradnje dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније