Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 11. 2018. 09:09   >>  08:45

ZORONJIĆ SAOPŠTILA

Naredne godine prosvjetarima povećati plate

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić saopštila je da su prosvjetni radnici duži period nezadovoljni odnosom aktuelne Vlade prema obrazovnom sistemu i činjenicom da im je plata ispod državnog nivoa.


"Imajući u vidu ubrzani proces reforme i ciljeve koje moraju realizovati, prosvjetni radnici nijesu dovoljno motivisani i apsolutno su nezadovoljni materijalnim statusom. Iako obavljaju društveno koristan rad koji je presudan za razvoj i opstanak društva, očekujući pritom realnu nadoknadu za svoj rad od koje bi se moglo realno živjeti, praktično se osjećaju prevarenim, poniženim i ugroženim s obzirom na težinu i značaj posla koji obavljaju", ističe Zoronjić.

Ona smatra neophodnim povećanje plata prosvjetara u nastupajućoj kalendarskoj godini, kako bi koncept reforme obrazovanja mogao biti adekvatno propraćen.

Zoronjić pita gdje su sindikalne organizacije koje bi sada, pred usvajanje budžeta za narednu godinu, trebalo da izvrše pritisak na Vladu Crne Gore.

"Kako su odjednom utihnuli ti glasovi pobune prema mizernim platama u prosvjeti od strane čelnika sindikalnih organizacija u prosvjeti? Šta bi sa obećanjima ministra Šehovića o formiranju komisija koje bi radile na usklađivanju koificijenata prosvjetara sa onima u javnom sektoru? Gdje su zahtjevi ispostavljeni godinama unazad da se plate povećaju", pita Zornjić.

Podsječa da je prosječna zarada u prosvjeti 485 eura, dok na nivou države iznosi 512 eura, a u javnoj upravi 593 eura.

"Neophodno je u najkraćem roku izdefinisati izmjene kolektivnog ugovora, povećati koeficijent koji je niži nego što je Zakon predvidio i uskladiti ga sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Povećanje plata prosvjetara mora ući u prijedlog budžeta za narednu godinu kako bi se počelo sa primjenom početkom januara 2019. godine“, poručuje Zoronjić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније