Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 11. 2018. 13:05 >> 12:41

PREDSTAVLJENI REZULTATI

ASK oslobođena od političkog uticaja

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nezavisna je i oslobođena od bilo kakvog političkog uticaja, saopštili su njeni predstavnici na konferenciji povodom realizacije preporuka iz Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u dijelu koji se odnosi na rad ASK-a.

Pomoćnik direktora Agencije, Savo Milašinović, je na pitanje novinara kako komentariše kritike Evropske komisije na rad ASK-a, rekao da Agencija sprovodi i ispunjavaju sve nadležnosti u skladu sa Zakonom i da na nju ne postoji nikakav pritisak.

„Sve zakonske nadležnosti sprovodi u cjelini, o realizaciju preporuka urednom izvještavamo Komisiju tako da su oni u potpunosti obaviješteni sa našim postupanjem“, rekao je Milašinović.

Kako je objasnio, u nadležnosti Agencije je prvenstveno prevencija, a ne represija.

Milašinović je konstatacije EK u Izvještaju da su rezultati ASK-a nedovoljni ocijenio paušalnim i rekao da se one moraju konkretizovati.

„Šta znači dovoljnost i nedovoljnost. Onda je to neki paušal“, rekao o je Milašinović i dodao da Komisija mora reći kojim konkretno rezultatima nije zadovoljna i ukazati na koji način da se poboljša rad.

On je rekao da je sva priča oko uticaja na Agenciju počela kada je taj organ donio odluke u odnosu na članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore.

„Od sedam odluka imamo jednu žalbu. Svi ljudi za koje smo donijeli odluke imali su pravo da pokrenu postupak u slučaju da su nezadovoljni. Agencija sa smjenom nema ništa, ona je dužna samo da obavijesti organ za izbor i imenovanja da je donijela neku odluku“, naveo je Milašinović.

Nema slučajeva nezakonitog bogaćenja

Kada je riječ neovlašćenom bogaćenju, Milašinović je ukazao da je Agencija osnovana 1. januara 2016. godine i da je od tada svaka promjena imovine provjerena, u smislu da su dokazani prihodi iz kojih su funkcioneri stekli imovinu.

„Mi ne možemo da primijenimo Zakon retroaktivno“, rekao je Milašinović.

On je kazao da ne zna da ima zakonitog lobiranja, što se spočitava Agenciji.

Na osnovu mišljenja ASK-a 200 smjena

Predstavnik Agencije Goran Durutović istakao je da je ASK nezavisnost u radu potvrdila odlukama i mišljenjima u odnosu na javne funkcionere.

Prema njegovim riječima, više od 200 javnih funkcionera podnijelo je ostavke ili razriješeno na osnovu mišljenja ASK-a.

On je kazao da su u prethodnom periodu sprovedene mjere kojim je realizovana preporuka iz Izvještaja Komisije da Agencija direktno izriče prekršajne kazne, pa je AKS od ove godine počela sa izdavanjem prekršajnih naloga.

Načelnica Dragana Šuković kazala je da je Agenciji od početka godine pritiglo 7.805 izvještaja po različitim osnovima podnošenja i da su oni prošli administrativno tehničku provjeru.

U fazi provjere tačnosti i potpunosti podataka iz pristiglih izvještaja, prema njenim riječima, trenutno se nalazi njih 700, pa je po osnovu nepravilnsoti po službenoj dužnosti pokrenuto 26 postupaka.

Kada je riječ o potpunoj provjeri, obuhvatila je 20 funkcionera i u završnoj je fazi, pa će u narednom periodu u slučaju utvrđenih nepravilnosti biti pokrenuti postupci.

Govoreći o utvrđivanju osnova sticanja imovine, Šuković je rekla da je ASK pokrenula 25 postupaka po tom osnovu, od kojih je okončano 18, dok su ostali u toku.

Ona je podsjetila da je ASK od početka godine podnijela 402 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima za prekršaje.

Problem definisanje izborne kampanje

Milašinović je saopštio da je ASK pripremila određeni set izmjena koji će dostaviti Skupštini.

„Mi imamo određene probleme u vezi sa definisanjem izborne kampanje što se tiče našeg zakona i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Postoji pitanje pravnog statusa koalicije i grupa građana, protiv njih ne možete da podnesete prekršaje jer oni nijesu pravno lice“, rekao je Milašinović.

Kada je riječ o kontroli izbornih procesa kojih je ove godine bilo više, Milašinović je rekao da su pokrenuli odgovarajuće postupke gdje god su uočili nepravilnosti.

„Svaki postupak zapošljavanja je sa aspekta našeg Zakona bio provjeravan. Nije se radilo o drastičnom povećanju ugovora u odnosu na prethodne periode“, kazao je on.

Pešić je kazala da je zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekta i izbornih kampanja ove godine pokrenuto 29 prekršajnih postupka.

Kako je navela, najveći broj je pokrenut tokom izborne kampanje protiv političkih partija zbog nedostavljanja odluka o visini članarine, nedostavljanja finansijskih izvještaja i nezatvaranja žiro računa nakon izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније