Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Radio Kotor ]

28. 11. 2018. 19:51 >> 19:26
2

TRAŽE OVJERE NAVIGACIJE

Naši pomorci godišnje prihoduju 270.000.000 eura

Nezvanični podaci, koji govore da oko 6.000 crnogorskih pomoraca godišnje prihoduje oko 270.000.000 eura, ne mogu biti i zvanično potvrđeni, između ostalog i zbog nepostojanja instituta "ovjere navigacije", kaže člana UO Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Janko Milutin.

On je za Radio Kotor, naveo da trenutno postoji samo evidencija o tome ko je sve dobio pomorsku knjižicu ili brevete.

„Međutim, to uopšte ne znači da su ti ljudi i navigali. Ovjeru navigacije imate u svim pomorskim zemljama, od susjedne Hrvatske pa nadalje. Potrebna je zbog pravljenja raznih politka i zbog međunarodnih standarda koji su nam propisani. Služi da vidimo koliko imamo pomoraca, da vidimo strukturu zaposlenosti, na kojim vrastama brodova plove, koje su zastave, da li treba razvijatai određeni vrstu obuke i obrazovanja, drugu malo odložiti i slično. To su propisi Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i Međunardodne organizacije rada (ITF). Navigaciju ovjerava Lučka kapetanija i postojala je do SRJ. Poslije toga nestaje. Pa već u 19. vijeku na Meditreranu, na primjer Francuzi, imali su institut ovjere navigacije”, kazao je Milutin.

On je pozvao nadležne državne organe da riješe problem, ističući značaja ovjere navigacije u sistemu sigurnosti i bezbjednosti, uz podsjećanje i da je Evropska unija u maju donijela adekvatnu direktivu iz ove oblasti.

„Svjedosi smo da crnogorski pomorci danas preživljavaju brojne stvari, a da ne znamo ni gdje su, na kojem brodu, gdje su zaposleni... Dakle, treba vratiti ovjeru navigacije“, poručio je kapetan Milutin.

Kao aktivni pomorac na kompaniji MSC (Mediterranean Shipping Company), kapetan Nikola Peranović upozorio je na problem piraterije na moru u 21. vijeku.

„Pored obala Somalije, gdje je bilo najviše pomenutih incidenata, nisam prolazio u posljednje četiri godine, mada iz kontakata sa kolegama čujem da se stanje malo poboljšalo. Međutim javnost mora da zna koliki je to prostor. Samo najmanja, najkritičnija zona, koridor od tačke A do tačke B je oko 500 nautičkih milja, ili otprilike 925 km, gdje vas prate brodovi, ako ne možete da održavate brzinu. Poslije toga napuštate tu zonu gdje ste prepušteni sami sebi. Srećom, ja plovim na firmi koja ima velike, brze, snažne i visoke brodove, pa ih je veoma teško osvojiti. Lako ih je napasti, ali teško osvojiti, tako da se pirati u pomenutom slučaju ne usuđuju", kazao je kapetan Peranović.

Rat je u Jemenu, pa je povećan broj NATO vojnih brodova, zbog čega je pirata manje.

"Inače, oni se većinom prave da su ribari i najčešće napadaju ranjive, manje i spore brodove. Sada je najviše incidenata u Zapadnoj Africi. Međutim, nikada se ne može biti siguram. Najgora stvar za brod je “endžin trabl” ( kvar mašine) kada se mora usporiti ili čak plutati. Tada ste najranjiviji. Lično nisam bio u takvoj situaciji, ali sam kao oficir palube bio u prilici da čujem alarm zbog pirata. Svakako nije mi bilo sve jedno”, kazao je Peranović.

On je istakao da je bilo primjera da su pirati gađali brodove iz kalašnjikova i raketnih bacača.

“Metak iz kalašnjikova bez problema probije oplatu broad, ili nadgrađe, kabine... Dosta je snimaka i slika gdje se vide izrešetani mostovi, kabine, nesupjeli napadi “RPG-om”. To se vrlo brzo pročuje i nikome nije prijatno ići tamo”, kazao je kapetan Peranović.

Inače, angažovanje profesionalaca u zaštiti brodova, uzglavnom bivših vojnika, koje neke kompanije angažuju prilikom prolaska kroz krizna područja, može koštati i preko 3.000 dolara dnevno.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније