Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 11. 2018. 07:06 >> 06:41
32

VUČINIĆ

"Od države zavisi vraćanje autokefalnosti CPC"

Državne adrese u Crnoj Gori na potezu su i od njih zavisi hoće li Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) biti vraćena autokefalnost, poručio je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

 

Komentarišući izjavu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da “Ukrajinci imaju pravo na autokefaliju, kao i svi narodi na Balkanu koji su neko vrijeme proveli pod direktnom jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, ali sada je došlo vrijeme da i oni postanu samostalni”, Vučinić je naglasio da u CPC očekuju da i crnogorske državne adrese postupe “slijedom primjera vrhovne državne adrese Ukrajine, koja je od vaseljenskoga trona ishodovala autokefalnost”.

“Očekujemo i da Skupština donese zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji članom 52 nezakonito prepisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju ponovo uzakonjuje na crnogorsku državu. Očekujemo i da Skupština oglasi nevažećim na teritoriji Crne Gore Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava iz 1922. godine i tako Crnogorsku crkvu uvede u pravni status domicilne crkve. Na redu su vrhovne državne adrese, i od njih sve zavisi”, kategoričan je Vučinić.

On je u izjavi za Pobjedu podsjetio da je “tomosom iz 1922. godine, koji je izdao vaseljenski patrijarh Meletije, odobreno ujedinjenje pravoslavnih crkava u jednu, jedinstvenu Srpsku”.

“Njime su pobrojane crkve koje se ujedinjuju, i među njima, autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva. Piše da odobrava ujedinjenje zbog takozvane crkvene ekonomije, jer u novoj državnoj tvorevini kraljevini SHS treba da bude jedna pravoslavna crkva. Samim tim slijedi da nove okolnosti, koje su nastupile nakon konstituisanja suverene Crne Gore, podrazumijevaju da vaseljenski patrijarh povuče tomos i kanonsko stanje dovede u prvobitno, od prije 1922. godine. To se, ukoliko dobije inicijativu od legitimnih adresa, očekuje od patrijarha Vartolomeja, koji je već povukao tomos iz XVII vijeka, kojim je vaseljenski tron dozvolio Ruskoj crkvi da anektira Ukrajinsku”, pojasnio je Vučinić.

Pravoslavni svijet, kako je kazao, povezan je duhom pravoslavlja koji oličava Vaseljenska patrijaršija, dok su organizacione forme crkava unekoliko različite.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније