Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

29. 11. 2018. 07:33 >> 07:49
6

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

U obrazovanje ćemo uložiti 40 miliona eura

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio do sada najveći investicioni ciklus u obrazovanju, koji će prevazići 40 miliona eura.

On je, predstavljajući rezultate rada resora na čijem je čelu tokom dvije godine mandata, saopštio da se obrazovanje tiče svih u Crnoj Gori, a ne samo resora prosvjete.

"Do kraja smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ima ljudi koji prepoznaju značaj znanja i obrazovanja. Samo za dvije godine smo obezbijedili oko milion eura donacija, koje su iskorišćene za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori", rekao je Šehović, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Crna Gora je, kada je riječ o obrazovnim institucijama, veliko gradilište.

Namjera da sve škole imaju džepne računare

"Veliki broj škola se rekonstruiše, unapređuju se uslovi. Zadovoljan sam onim što smo postigli za ove dvije godine, ali ovo je veliki resor koji broji nešto preko 250 ustanova, i neki broj područnih ustanova. Nije moguće za tako kratko vrijeme do kraja unaprijediti sistem, ali mislim da smo na dobrom putu", rekao je Šehović, ocjenjujući da je namjera da se obrazovanje u Crnoj Gori učini kvalitetnijim, modernijim i pravednijim.

Govoreći o nastavi za djecu na engleskom jeziku, ministar Šehović je ocijenio da je engleski jezik sadašnjosti, te da čovjek danas nije pismen ako ne vlada makar elementarnim znanjima tog jezika.

"Jasno smo zakonom definisali da je to prvi jezik koji se u školi mora izučavati", rekao je Šehović.

Vjeruje, kako je rekao, da su favorizacijom engleskog jezika napravili dobru stvar i stvorili pretpostavke da buduće generacije dobro vladaju tim jezikom.

Govoreći o informatičkoj pismenosti naših đaka, Šehović je rekao da je stanje dobro, ali da se stvaraju pretpostavke da ono bude još bolje.

Akcenat na stručno obrazovanje

"U prethodne dvije godine podijelili smo 600 džepnih računara crnogorskim školama", rekao je Šehović, navodeći da je namjera da sve škole budu opremljene džepnim računarima.

Stavljanjem akcenta na stručno obrazovanje, smatra Šehović, rješava se strukturni problem čitave crnogorske ekonomije, jer se stvaraju pretpostavke da se ta djeca nakon školovanja odmah zapošljavaju.

"U tom dijelu mislim da smo napravili dobar iskorak i uklonili predrasude prema srednjim stručnim školama", istakao je Šehović.

Ministar je rekao da su interesovanje za trogodišnje srednje stručne škole utrostručili za dvije godine.

"Imali smo oko 500 učenika na trećem stepenu 2016. godine, a danas ih imamo 1.500", rekao je Šehović, navodeći da su roditelji razumjeli potrebu da ne moraju svi da završe fakultete i budu uspješni.

Obrazovanje smo, kako je rekao, vratili u fokus javnosti i tretirali kao jedan od prioriteta.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније