Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

30. 11. 2018. 10:32   >>  10:07

PROJEKAT ZA STARIJE

Treninzima poboljšati zdravlje i spriječiti bolesti

Kako fizička aktivnost i vježbanje mogu da utiču na inkluziju osoba starije dobi i poboljšanje stila života, pokazaće projekat Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore "EPA –SIOP" , čija je realizacija nedavno počela.

Projekat finansira Ministarstvo nauke, a vode ga profesori sa ovog fakulteta: prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, sa saradnicama u nastavi, mr Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

Na samom početku projekta Efekti tjelesnog vježbanja na inkluziju osoba starije dobi u društvu urađen je trenutni presjek stanja na osnovu međunarodnog standardizovanog upitnika o socijalnoj inkluzionoj skali.

“U projektu, koji traje šest mjeseci, učestvuje 60 osoba, životne dobi iznad 55 godina starosti. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe. Sa jednom grupom se sprovode treninzi, druga grupa ima organizovana druženja, dok je treća grupa kontrolna”, kazala je mr Marina Vukotić.

Ona je dodala da projekat, prije svega, treba da rezultira uvođenjem adekvatnih mjera koje bi poboljšale stil života starijih osoba. Naročito kada je riječ o društvenoj umreženosti i podršci, usamljenosti i društvenoj izolaciji, kvalitetu društvenih odnosa i društvenih mogućnosti.

Projekat će aktivno doprinijeti podizanju svijesti o važnosti fizičke aktivnosti osoba starije dobi.

“Treba naglasti da je moguće poboljšati zdravlje i spriječiti bolest kroz fizičku aktivnost i treniranje, čak i kod osoba sa malim sposobnostima i složenom kliničkom slikom. Fizička aktivnost i trening vode povećanju mišićne mase i mišićne snage i boljoj funkcionalnoj sposobnosti kada su u pitanju koordinacija, ravnoteža i pokretljivost, koje u svojoj osnovi smanjuju rizik povreda usljed padova. Treniranje u društvu i pozitivnom okruženju doprinosi pozitivnom uticaju na pamćenje, sposobnost inicijative, raspoloženje i doživljaj zdravlja. Fizička aktivnost može da spriječi razvoj i poboljša funkcije kod osoba sa demencijom”, poručila je Vukotić.

Ona zaključuje da je svaka osoba sposobna za određenu vrstu fizičke aktivnosti te da starost nikako ne bi smjela predstavljati ograničavajući faktor za vježbanje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније