Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

30. 11. 2018. 16:23 >> 10:38
13

VIŠI SUD SAOPŠTIO

Medojević i Knežević su svjedoci, a ne okrivljeni

Poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svjedoka, a ne okrivljenih, i određeno im je stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet, saopšteno je iz podgoričkog Višeg suda.

Taj sud uvažio je žalbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i donio odluku o stavljenju u zatvor Kneževiću i Medojeviću, zbog odbijanja da svjedoče u predmetima SDT-a.

Iz Višeg suda kazali su da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnih djela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

Navodi se da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svjedoči, što je za posljedicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već mjeru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Oni su objasnili da zato, ova mjera traje dok svjedok ne pristane da svjedoči, a najduže dva mjeseca.

"Dakle, radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nijesu primijenjene odredbe vezane za imunitet", kazali su iz Višeg suda.

Oni su dodali da se radi o nepravosnažnoj odluci čija će zakonitost biti ispitana od Apelacionog suda Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније