Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

01. 12. 2018. 22:06 >> 21:52
4

MITROPOLIT AMFILOHIJE

"Budućnost ne graditi na bratoubilaštvu"

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je vlast da budućnost Crne Gore "ne gradi na bratoubilaštvu i mržnji".

On je rekao da, da nije bilo Podgoričke skupštine, ne bi bilo Kraljevine Jugoslavije, a da nije bilo Kraljevine Jugoslavije ne bi postojala Jugoslavija za vrijeme Josipa Broza Tita.

"Podgorička skupština je ugradila sebe u to jedinstvo. Da li je ono bilo istorijski zdravo ili nije to će istorija da sudi", rekao je Amfilohije na svečanosti povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici koju je organizovao Srpski naciopnalni savjet.

On je pitao gdje ima da se odluke od prije 100 godina, koje su ugrađene u istoriji i prihvaćene od svih država, sada poništavaju.

"To samo mi Crnogorci možemo", naveo je Amfilohije

On je kazao da ne može da razumije potezanje pitanje od prije 100 godina i da se na njima gradi budućnost Crne Gore.

"Nemojte na bratoubilaštvu i mržnji da gradite budućnost ove fizicki male, ali po duhu i vrijednostima velike Crne Gore", poručio je Amfilohije.

Kako je naveo, zapanjujuće je da Skupština Crne Gore uklapa u Podgoričku skupštinu i pitanje Mitropolije crnogorsko primorske i donosi odluku kao sekularna vlast.

Amfilohije je ocijenio da nasilje nad crkvom produbljuje raskole unutar naroda.

Dinastički sukob postao nacionalni

Prema njegovim riječima, dinastički sukob iz 1918. godine pretvorio se u ideološki, a sada nacionalni.

"Zabrinut sam zbog ponašanja u Skupštini i jedne grupe ljude koju poznajem od 1991. godine, sa kojima smo u početku gradili ovaj hram", rekao je Amfilohije.

Kako je rekao, nada se da će ljudi koji su učestvovali u "novoj podgoričkoj skupštini" shvatiti da ovakvim ponašanjem ukopavaju temelje Crne Gore i ugrožavaju njeno biće.

"Ja se Bogom nadam da će tragični događaj u Skupštini pomoći da vratimo sebi i jedni drugima i izvornoj Crnoj Gori", naglasio je Amfilohije.

On je kazao da crkva ne traži ništa osim da je ostave na miru, "radi sebe, Boga i naroda ovoga".

Spomenik Musoliniju, a ne Titu

Amfilohije je ocijenio katastrofalnom odluku vlasti Podgorice da podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

"Manje je Musolini zaslužan za katastrofu Podgorice od Tita. Ako već hoće da podižu nekom spomenik, onda je bolje je da podignu Musoliniju, a ne Titu", dodao je Amfilohije.

Proslavi su prisustvovali predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, funkcioneri Demokratskog fronta, ambasador Srbije Zoran Bingulac, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, lider Prave Crne Gore Marko Milači.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније