Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

03. 12. 2018. 15:19 >> 14:58

HRAPOVIĆ PORUČIO

Proaktivno djelovati protiv HIV-a

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna je i pod kontrolom, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i dodao da mora nastaviti prokativno da se djeluje.

On je, na otvaranju Nacionalne konferencije o HIV-u u Petrovcu, kazao da je obezbjeđivanje uslova da svi pacijenti, pa i inficirani HIV-om, imaju kvalitetnu, dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu prioritetan zadatak Ministarstva zdravlja.

Hrapović je podsjetio da su nedavno predstavnici Global fonda ocijenili da je Crna Gora najbolji primjer na Balkanu i šire dobrog odgovora na HIV i odgovornog pristupa Vlade, a da aktivnosti i rezultati u toj oblasti državu stavljaju u lidersku poziciju u regionu po izuzetno dobrom samoodrživom odgovoru na HIV.

“Iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o HIV/AIDS-u, stabilna i pod kontrolom, moramo biti oprezni i imati na umu infektivni potencijal HIV-a, te prisutne socijalne faktore i nastaviti proaktivno da djelujemo”, poručio je Hrapović.

Kako je naveo, stvaranje adekvatnog okruženja za sve osobe pogođene HIV infekcijom je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigme i diskriminacije.


“Ne smijemo zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne smiju dovoditi u pitanje i da je obaveza svakog od nas da ih štitimo”, istakao je Hrapović.

On je podsjetio da je u tom cilju formirana Nacionalna komisija za HIV/AIDS, koju čine predstavnici vladinog i nevladinog sektora, usvojena Nacionalna strategija za period 2015-2020 godine.

Prema riječima Hrapovića, Vlada je prošle godine, u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv HIV/AIDS-a, opredijelila 100 hiljada eura, kao podršku preventivnim servisima i drugim preventivnim aktivnostima u ovoj oblasti.

„U ovoj godini Vlada i Ministarstvo su obezbijedili 125 hiljada eura koje su već raspodijeljene u skladu sa pravilima i kriterijumima, kao i dodatnih oko 93 hiljade EUR za čiju raspodjelu je raspisan javni konkurs“, saopštio je ministar.

On je rekao da će naredne tri godine Vlada obezbijediti adekvatan novčani iznos za tu namjenu, a Global fond, prepoznavši zalaganje države, donirati bespovratni grant, u ukupnom iznosu od 556 hiljada EUR.

Kako je pojasnio Hrapović, novac će se koristiti za podršku održivosti preventivnih servisa u oblasti HIV/AIDS-a, u okviru nevladinog sektora.

Ministar je kazao da je država kroz novu Listu ljekova, obezbijedila savremenu antiretrovirusnu terapija, koja je na nivou zemalja EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније