Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2018. 14:56   >>  14:31

DANILOVGRAD

Prečišćavanje otpadnih voda za četiri i po godine

Projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda, vrijedan 2,39 miliona eura izuzetno je značajan za građane i Opštinu Danilovgrad, a očekivanja su da bude urađen kvalitetno i u predviđenim rokovima.

To su saopštili predstavnici Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Danilovgrad i kompanije “KARKANIJAS” iz Grčke, koji su danas potpisali ugovor za projekat izgradnje i prečišćavanje otpadnih voda.

Direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Danilovgrad, Darko Đuričković, pojasnio je da je firma KARKANIJAS, kao izvođač radova, u obavezi da projektuje i izgradi postrojenje.

„Rok završetka, ovog značajnog projekta, je četiri i po godine. Od toga se dvije i po godine odnose na projektovanje i izgradnju samog postrojenja, a dvije godine na period otklanjanja nedostataka i izdavanje sertifikata za izvedene radove“, objasnio je Đuričković.

Projektovaće se, kako je pojasnio šest plus šest hiljada, odnosno za 12 hiljada stanovnika, a u prvoj fazi će se, kako je dodao, uraditi postrojenje za šest hiljada stanovnika.

„To je u ovom momentu dovoljno. Nadam se da će, ovaj značajan projekat za našu opštinu i za naše društvo, biti završen u roku i da će se time zaokružiti ukupni projekat izgradnje infrastrukture Opštine Danilovgrad“, rekao je Đuričković.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da su velika očekivanja lokalne samouprave, građana i cijele države da se projekat uradi kvalitetno i u rokovima.

„Dugo je trajala priprema projekta. Došao je dan u dane oslobođenja grada, u dane naše Opštine i u dane kada Crna Gora 10. decembra u Briselu otvara Poglavlje 27. Čini nam se da treba da budemo ponosni i srećni što smo dio briselske ekipe, koja će otvoriti Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine. Spremni smo da budemo partneri Vodovodu i kanalizaciji i naravno firmi koja je dobila posao“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala će period, dok se projekat kompletno ne završi, biti naporan.

„Ponosni smo i srećni što smo dio projekta. Očekivanja koja imaju naši građani i rukovodstvo ove lokalne samouprave su da se ovo radi u roku i da se, što je najvažnije, uradi kvalitetno. Čestitam firmi koja je dobila posao, preduzeću Vodovod i kanalizacija, i želim da im kažem da ih čeka ogroman posao da ovaj projekat, od prvog dana, odrade onako kako očekuju građani“, rekla je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Jovan Martinović, kazao je da su slični projekti rađeni po master planu resornog ministarstva i da je skoro polovina crnogorskih opština u fazi realizacije ili je već realizovala projekte tog tipa.

„Imamo dvije opštine, koje su u fazi pripreme ove jako složene dokumentacije. Zadovoljstvo je danas prisustvovati ovom događaju, zbog toga što je to posljednja, četvrta, faza kada je Danilovgrad u pitanju. Prva faza, rekonstrukcija i proširenje vodovodne mreže, je već završena. Druga faza, vezano za upravljanje sistema putem skade će uskoro biti stavljena u funkciju“, naveo je Martinović.

Dva projekta koja, kako je rekao, iziskuju najviše vremena i pripreme su projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže i projekat izgradnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Direktor kompanije “KARKANIJAS” iz Grčke, Georgios Karkanias, rekao je da je ta kompanija iskusna i da bi projekat trebalo da bude završen na vrijeme i sa odgovorajućim kvalitetom.

„Ono što smo mi naučili, kroz projekte koje smo radili do sada, jeste da radimo sa lokalnom samoupravom i sa lokalanim stanovništvom u samom kvalitetnom završetku ovakvih projekata. Jasna nam je važnost projekta za Opštinu Danilovgrad. Ovdje smo da budemo partneri sa njima u našem krajnjem dometu“, rekao je Karkanias.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније