Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2018. 19:10 >> 18:46

MODEL RECIPROCITETA

Najavljene nove stipendije za studije u Turskoj

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović sastala se danas sa predstavnicima Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Vlade Turske sa kojima je razgovarala o mogućnosti za dodatno stipendiranje crnogorskih i turskih državljana, po modelu reciprociteta, a za čiju realizaciju je planirano potpisivanje Protokola o saradnji.

"Kurpejović je naglasila da Crna Gora intenzivno unapređuje bilateralnu saradnju sa mnogim državama kada je u pitanju mobilnost studenata, cijeneći da je saradnja sa Republikom Turskom veoma plodna u svim segmentima, a posebno na polju visokog obrazovanja, imajući u vidu značajan broj crnogorskih studenata koji završavaju studije u Tuskoj ili borave u okviru drugih programa mobilnosti", saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Generalni direktor Direkcije za dijesporu i srodne zajednice, Abdulah Eren rekao je da u Turskoj danas studira oko 140.000 stranih studenata, te da je ova zemlja uvijek otvorena i zainteresovana za razmjenu, s obzirom na značaj koji ona ima.

"U narednom periodu radiće se na preciziranju protokola kojm će biti definisan broj stipendija koje će dodjeljivati dvije zemlje, kao i prioritetne oblasti za stipendiranje. Takođe, sagovornici su se saglasili da je potrebno podsticati međuuniverzitetsku saradnju, koja pored programa mobilnosti ima značajan potencijal", saopšteo je.

Navodi se da je u ovoj godini u Turskoj boravilo 27 crnogorskih studenata, dok je u prošloj godini bilo 45 boravaka na svim nivoima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније