Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

05. 12. 2018. 06:53 >> 06:32
4

NAJAVLJENE TUŽBE

Profesori negoduju zbog smanjenja plata

Profesori i saradnici Univerziteta Crne Gore primili su juče novembarsku platu, ali je pojedinima, kako su kazali za Pobjedu, ponovo umanjena kao i prošlog mjeseca zato što imaju grupu prvi put upisanih studenata manju od pet ili deset zbog čega im se čas ne obračunava kao puni, već kao desetina, po koeficijentu 0,1.

 

Profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Rajko Todorović rekao je tom listu da mu je i novembarska plata, kao i oktobarska, mimo pravila smanjena za 250 do 300 eura zbog čega će najvjerovatnije pokrenuti sudski postupak protiv Univerziteta Crne Gore.

“Odnos Univerziteta i njihovih stručnjaka doživljavam kao rušenje, udar na nastavni proces Fakulteta likovnih umjetnosti i kao lično poniženje mene koji sam više decenija profesor na ovom fakultetu. Vidim da oni neće odustati od ovoga, ali ima i za to lijeka. I, nažalost, sve će to biti o trošku države. Neće niko od njih biti kažnjen, nego će sve to država na kraju morati da plati zbog njihovog neznanja i nerazumijevanja stvari”, naveo je on.

Podsjeća da mu je smanjeno primanje zato što predaje manjoj grupi studenata, odnosno na četvrtoj godini ima grupu manju od petoro, no kaže da ne mogu da imaju više studenata od broja koji se primi za upis.

“Ovo je rušenje kompletnog nastavnog umjetničkog procesa”, tvrdi on.

I na sjednici Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta juče se polemisalo o tome što su im novembarske zarade umanjene.

Profesor Vladimir Pešić kazao je za Pobjedu da su konstatovali da je smanjenjem njihovih primanja povrijeđen kolektivni ugovor za UCG, jer im se ne smije obračunavati zarada po koeficijentu 0,1 koji je predviđen za mentorsku nastavu.

“Na PMF-u, na fizici malo je studenata i pretvaranjem to u mentorsku nastavu koja po difoltu nema klasičnih predavanja je neprihvatljivo. Nenormalno je dozvoliti da se ukine koncept klasičnog predavanja na ovakav način. Mada, ne bi se iznenadili i da se pojave razne ideje da kažu da predavanja nijesu potrebna. Ako idu u takvu banalizaciju svega, postavlja se pitanje da li mi trebamo ovdje uopšte kao nastavnici, da li trebamo studentima”, naglasio je on.

Svuda u svijetu, navodi Pešić, zna se da kada neko krši zakon da treba ne samo da odustane od toga što radi, nego i da odgovara. Na ovaj način su, smatra on, ugrožena i prava studenata.

Predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović rekao je nedavno da je smanjenjem oktobarskih plata prekršen kolektivni ugovor za UCG zbog čega je ranije na sastancima koje je obavio sa rektorom Danilom Nikolićem, prorektorkom Đurđicom Perović i generalnom sekretarkom Jelenom Pajković zatražio da im se na novembarska primanja vrati oduzeti iznos.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније