Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

05. 12. 2018. 14:26   >>  15:43 14

BAKOVIĆ OCIJENIO

Sud morao voditi računa da se radi o poslaniku

Sud je prilikom donošenja odluke o stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića morao voditi računa o tome da se radi o poslaniku, i temeljno obrazložiti takvu odluku, ocijenio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je novinarima u parlamentu, uoči sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, rekao da očekuje da će Ustavni sud brzo donijeti odluku o tom slučaju jer je to, kako je naveo, izuzetno važno pitanje.

Baković je, upitan da prokomentariše odluku o stavljanju u zatvor Medojevića i Milana Kneževića, rekao da je to jako složeno pitanje koje zahtijeva kompleksan odgovor.

On je rekao da "za momenat treba staviti po strani da se radi o poslanicima, i uzeti da se radi o običnim građanima".

"Ako svjedok odbije da svjedoči o onome što mu je poznato, sud ga prethodno upozorava, a ako odbije, zakon propisuje da se može kazniti novčano, a onda zatvoriti. Može se kazniti, što znači da to nije po automatizmu", naveo je Baković.

Kako je kazao, to znači da, ako neko donese tu odluku kao mjeru pristiska na građanina, mora to temeljno obrazložiti.

Prema riječima Bakovića, nije dovoljno da se konstatuje da je građanin odbio da svjedoči, nego da se kaže zašto se stavlja u zatvor, i šta se time želi postići.

"Stavljanjem u zatvor građanin se lišava slobode, i tu se mora, u skladu sa strandardima Evropskog suda za ljudska prava, procijeniti šta je pretežnije u ovom slučaju: društveni interes da se građanin zatvori, ili da se sačuva, odnosno da se ne oduzme sloboda ličnosti", kazao je Baković.

On je istakao da tu mora postojati ravnoteža. "Da li je tu ravnotežu imao u vidu Apelacioni sud, ne mogu reći. Ja vam govorim na osnovu podataka iz medija".

Kako je naveo, odluku o tome treba da donese Ustavni sud, pred kojim je već podnijeta žalba.

Baković je podsjetio da Ustav jasno kaže da poslanik uživa imunitet, i da se ne može pozvati na krivičnu ili drugu odgovornost, niti se može pritvoriti za dato mišljenje.

"Ova odredba spada u takozvano pravo neodgovornosti, što je apsolutno pravo i ono se ne može derogirati na bilo koji način", istakao je on.

Sad se, kako je kazao, postavlja ozbiljno pravno pitanje zbog čega su pozvani Medojević i Knežević da svjedoče.

"U ovom slučaju je određeno stavljanje u zatvor, ali se ne smije zaboraviti da je u pitanju poslanik. Ta osoba boravi u ustanovi u kojoj se izvršava ili pritvor ili zatvor. To znači da se radi o nekoj vrsti zatvora, radi se o oduzimanju slobode poslaniku", naveo je Baković.

Prema njegovim riječima, ne može se zanemariti činjenica da se radi o poslaniku, "jer su parlamentarni imuniteti ustanovljeni ne samo u našem, nego i u ustavima drugih zemalja radi nezavisnosti parlamenta i njegovog autoriteta".

"Zato se poslanik ne može odreći svog iminiteta, i zato je važno da li su sudovi sa dovoljnom pažnjom vodili računa o tome", kazao je Baković.

Morala se, kako je naveo, posebno imati u vidu odredba Ustava koja kaže da poslanik uživa imunitet.

"Sud je morao tu odluku obrazložiti. Očekujem da će Ustavni sud brzo riješiti ovaj slučaj, jer je to izuzetno važno pitanje", zaključio je Baković.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније