Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2018. 19:29 >> 19:18

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Sprovedene edukacije o bolničkim infekcijama

Zdravstveni radnici zdravstvenih ustanova iz Crne Gore prošli su obuku o bolničkim infekcijama.

Teorijski i praktični dio edukacije organizovan je za svaku od četiri grupe polaznika i trajao je po dvije sedmice.

Organizator projekta je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a nosilac edukacije Odjeljenje za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Bolničke infekcije prepoznate su kao veliki zdravstveni problem, kako u svijetu, tako i kod nas, a negativno se odražavaju na zdravlje pacijenata i zdravstvenih radnika koji učestvuju u njezi i liječenju. Koliki finansijski problem za velike zdravstvene sisteme predstavljaju bolničke infekcije, govori podatak da su godišnji troškovi za iste u USA od 28,4 - 33,8 milijardi dolara, a na nivou EU procjenjuju se na vrijednost od 9,8 milijardi dolara. Stoga je ciljana i usmjerena edukacija zdravstvenih radnika prepoznata kao značajna mjera u kontroli, prevenciji i sprečavanju širenja bolničkih infekcija", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Teorijski i praktični dio obuke medicinskog osoblja obavljen je u KCCG-u, a pohađala su ga 34 zaposlena u Opštim i Specijalnim bolnicama, kao i Domovima zdravlja.

kako je navedeno u saopštenju Ministarstva zdravlja, svi timovi za suzbijanje bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama sada su u potpunosti obučeni za sprovođenje aktivnosti kako bi spriječili i suzbili bolničke infekcije.

"Kako će specijalizanti epidemiologije za Opšte i Specijalne bolnice završiti specijalizaciju iz epidemiologije za 2-3 godine, ovom obukom dobijamo medicinske sestre koje su obučene da rade u svojim ustanovama, a činiće tim za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, koji će u kordinaciji sa epidemiolozima iz Domova zdravljaodmah početisa radom na sprečavanju i suzbijanju bolničkih infekcija u svojim ustanovama", navodi se u saopštenju.

Način sprovođenja preporuka kroz obuku koja je sprovedena kontrolisaće zdravstveno sanitarna inspekcija, pojasnili su.

"Takođe, uskoro će u primjeni biti i Pravilnik o načinu i postupku sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija u čijoj su izradi učestavovali najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti. Pravilnik se trenutno nalazi na usaglašavanju u zakonodavstvu i očekujemo njegovu punu primjenu u najskorijem roku. Do kraja godine biće završen i Nacionalni program za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a svaka zdravstvena ustanova će izraditi plan na osnovu svojih potreba", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније