Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2018. 15:03 >> 14:38

UPRAVA I CALIMS

Memorandumom do jednostavnijeg carinjenja

Uprave carina i za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) potpisale su danas Memorandum o saradnji.

Memorandum su potpisali direktori Uprave carina, Vladan Joković, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković i CALIMS-a, Milorad Drljević.

Memorandumom se, kako je saopšteno, bliže reguliše način saradnje između strana potpisnica, kao organa i institucija odgovornih za granične kontrole i postupke vezane za promet roba.

"Memorandum je potpisan u cilju pojednostavljenja postupaka carinjenja nad robama koje se uvoze/izvoze ili su u tranzitu kroz carinsko područje Crne Gore, kao i postupaka stavljanja roba usaglašenih sa propisima na tržište Crne Gore, a kako bi se osigurao visok nivo zaštite zdravlja i sigurnost potrošača i životne sredine“, pojašnjava se u saopštenju Uprave carina.

Navodi se da je dokument usaglašen i potpisan u okviru pripreme za buduću primjenu Dodatnog protokola 5 CEFTA Sporazumu, čiji je glavni cilj olakšanje i povećanje obima trgovine u regionu.

"Uspostavljanje i unaprjeđenje elektronske razmjene dokumenata i podataka između potpisnica Memoranduma, te koordinacija i uspostavljanje prekogranične elektronske razmjene podataka između Crne Gore i zemalja potpisnica CEFTA Sporazuma, omogućiće da roba, primjenom prethodne analize rizika, sa mnogo manje zadržavanja nego što je to danas, stigne na odredište", dodaje se u saopštenju.

Za potrebe elektronske razmjene podataka, kako je saopšteno, postojeća IT infrastruktura tih organa biće unaprijeđena kroz SEED+ Sistem, i to kroz projekat Evropske komisije za podršku regionalnim trgovinskim sporazumima, u vrijednosti od 4,8 miliona EUR, čije se potpisivanje očekuje ovih dana.

"Pored elektronske razmjene podataka, strane potpisnice će sarađivati u pripremi i izvođenju obuka i razmjenjivati stečena iskustva na području bezbjednosti roba i fitosanitarnog i veterinarskog nadzora", ističe se u saopštenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније