Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

06. 12. 2018. 17:27 >> 17:01
7

SMJERNICE UNICEFA

Mediji da budu lideri u promociji prava djece

Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta i da adekvatnim izvještavanjem o njihovim problemima pomognu da se njihov položaj u državi unaprijedi, ocijenio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali.

Kogali je, kako je saopšteno iz UNICEF-a, pozdravio jedinstvo crnogorskih novinara oko poštovanja prava djeteta u medijima.

"Mediji imaju potencijal da budu lideri u promociji prava djeteta kada kroz adekvatno izvještavanje o njihovim problemima pomažu da se njihov položaj u zemlji unaprijedi" poručio je Kogali.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, kada novinar nije siguran da li je dijete u opasnosti, treba da izvještava o opštim prilikama u kojima djeca žive, umjesto o pojedinom djetetu, bez obzira koliko je priča vrijedna kao vijest.

Kako se navodi, ključno je da priča u kojoj se dijete identifikuje neće imati za posljedicu bilo kakvu patnju djeteta, njegovu diskriminaciju, stigmatizaciju ili odbacivanje od strane lokalne zajednice.

Prema etičkoj smjernici UNICEF-a, mediji treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja, počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, optuženo ili osuđeno za zločin, HIV pozitivno ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i roditelj ili staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Kako je saopšteno, u cilju unapređenja i promovisanja etičkog izvještavanja o djeci u Crnoj Gori, crnogorski novinari su snimili spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje.

Spot je snimljen nakon Rojtersovog treninga koji je organizovan u novembru u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije (AEM) Crne Gore i UNICEF-a "Birajmo šta gledamo".

"Spot crnogorskih novinara proslijeđen je svim medijima sa pozivom da njegovim besplatnim objavljivanjem podrže kampanju medijske pismenosti i jačanje kapaciteta medija da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori", naveli su iz UNCEF-a.

Direktor AEM-a, Abaz Džafić, pozdravio je inicijativu crnogorskih novinara i medija da podrže kampanju medijske pismenosti podizanjem svijesti o etičkim standardima novinarstva, posebno kada su u pitanju djeca.

"Vjerujemo da ćemo kroz takve i druge zajedničke akcije unaprijediti kvalitet izvještavanja o pitanjima prava djeteta u našoj zemlji", kazao je Džafić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније