Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 12. 2018. 07:21   >>  07:09 6

ZAKON O ZABRANI PUŠENJA

Zone bez dima i oštrije kazne

Zakonskom zabranom upotrebe cigareta u javnim i radnim prostorima približavamo se standardima Evropske unije (EU), no njegova primjena je ono zbog čega je i prošli zakon iz 2004. bio sporan.

U Ministarstvu zdravlja poručuju da će učiniti sve da novi zakon bude primijenjen do kraja. Na to bi možda mogle da utiču i kazne koje bi za fizička lica iznosile i do 1.000, a za pravna i do 20.000 eura.

Da li će i dalje moći da se puši krišom na radnom mjestu, pa čak i u pojedinim zdravstvenim ustanovama, pokazaće primjena zakona o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda.

U Ministarstvu zdravlja, koje je predlagač, očekuju dosljednost i istrajnost. Poslodavac će biti dužan da odredi prostor za pušače, sa dobrom ventilacijom, da ne ugrožava ljude u kruženju.

"Kad kažemo zabrana u radnom prostoru to podrazumijeva da svaki poslodavac mora da kontroliše da li se, odnosno da vodi računa o tome, da li se upotrebljavaju duvanski proizvodi, da odredi lice koje će pratiti u svakom radnom prostoru da li se upotrebljavaju duvanski proizvodi i dužan je da skrene pažnju i to čini, znači to je povreda radne obaveze zaposlenog", kazala je Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja. 

Kada stupi na snagu zakon o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda neće moći da se primijeni preko noći. Ugostitelji od Vlade očekuju razumijevanje.

Ugostitelj Srđa Stijović kaže da u slučaju primjene zakona ne bi odmah trebalo krenuti đonom na ugostitelje.

"Da nam ne idu kazne, nego da to postepeno mi uvodimo", kazao je on.

Tekst crnogorskog zakona je od decembra prošle godine u Briselu. 

"Ovaj zakon je, ja moram kazati, veoma dugo u Briselu na ocjenu usklađenosti. Mi očekujemo pozitivno mišljenje, odnosno da oni više nemaju pitanja za taj nacrt zakona, i mi da krenemo u proceduru i naša su očekivanja da će do kraja godine Vlada utvrditi predlog ovoga zakona", istakla je Šuković.

Cilj novog zakona je, dakle, zdravlje nacije, jer svako ima pravo na zdravu životnu sredinu bez duvanskog dima.

Ljillja Brnović, RTCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније