Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

07. 12. 2018. 11:16 >> 10:51

PEJANOVIĆ U ISTANBULU

Crna Gora posvećena borbi protiv ekstremizma

Vlada Crna Gora je posvećena stvaranju funkcionalnog i održivog sistema prevencije nasilnog ekstermizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i u tom cilju sprovodi aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou, uz uključenost svih društvenih aktera, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović, na međunarodnom skupu u Istanbulu.

Na šestom sastanku grupe Savjeta za regionalnu saradnju nacionalnih kontakt tačaka za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi koji se održava u Istanbulu, Pejanović, koji je i nacionalni koordinator – rukovodilac međuresorskog Operativnog tima za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma, je napomenuo da je Crna Gora u grupi manje potencijalno ugroženih zemalja.

Prema njegovim riječima, mladi su najranjivija grupa u odnosu na pojave nasilnog ekstremizma i radikalizacije, te su mnogi programi u Crnoj Gori posvećeni upravo njima, kako kroz sistem obrazovanja, tako i kroz različite inicijative usmjerene na njihovo zapošljavanje i društveni angažman.

"Ukoliko na vrijeme prepoznamo uzroke i pokretače ovih pojava smanjićemo potencijalne rizike" naveo je Pejanović, dodajući da će buduće aktivnosti biti usmjerene na adekvatno razumijevanje pokretača radikalizacije, jačanje postojećih i osmišljavanje novih mehanizama za koordinaciju među odgovornim institucijama i izrazio očekivanje da će se nastaviti kvalitetna regionalna saradnja.

"Različiti oblici radikalizacije i nasilnog ekstremizma nijesu nepoznati crnogorskom društvu, te se posebna pažnja u kontinuitetu posvećuje ovoj temi, naročito imajući u vidu opredeljenje naše zemlje da očuva multietnički, multinacionalni i multivjerski sklad i spriječi svaki vid stigmatizacije i diskriminacije" kazao je Pejanović.

On je naglasio, da pored MUP-a i drugih organa sektora bezbjednosti, od izuzetnog značaja je i rad drugih društvenih subjekata u Crnoj Gori, koji kroz međusobnu koordinaciju i konkretne projekte doprinose jačanju otpornosti društva na ove fenomene.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Pejanović je informisao o aktivnostima koje sprovode crnogorska ministarstva i drugi resori, i izrazio zadovoljstvo doprinosom koji na ovom planu daju civilni sektor i lokalne zajednice.

Sastanak grupe Savjeta za regionalnu saradnju, organizovali su Savjet za regionalnu saradnju (RCC), Vlada Turske i sistem Integrisanog upravljanja unutrašnjom bezbjednošću (IISG) na Zapadnom Balkanu.

Pored pomenutih tema, kako se dodaje u saopštenju, bilo je diskusije i o sajber bezbjednosti i radikalizaciji na internetu i sprečavanju ilegalnog posjedovanja i zloupotrebe malokalibarskog oružja i lakog naoružanja (SALW).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније