Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

07. 12. 2018. 19:48   >>  19:21

TUŽILAŠTVO, VLADA, NVO

Borba protiv korupcije imperativ za CG

Borba protiv korupcije imperativ je za Crnu Goru, a Vlada i Tužilaštvo u potpunosti su, kažu njihovi predstavnici, posvećeni reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava. Sa druge strane, iz MANS-a, nevladine organizacije koja je organizovala Nacionalnu antikorupcijsku konferenciju, kažu da vlast opstruira reforme u ovoj oblasti.

 

Istraga protiv 153 lica za krivično djelo organizovanog kriminala, te protiv 17 osoba za korupciju, finansijske istrage u pet predmeta protiv 36 fizičkih lica, te privremeno oduzimanje imovine u četiri predmeta, to su rezultati Tužilaštva do 31. oktobra ove godine. Prvi čovjek Tužilaštva Ivica Stanković podsjeća da je napredak konstatovala i EK, bez obzira na kritike koje im često dolaze iznutra.

“U Državnom tužilaštvu razlikujemo kritiku i kritizerstvo. Od kritike ne bježimo, na kritizesrtvo ne želimo da gubimo vrijeme”, rekao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Uradili ste dosta, kažu iz EK, ali treba i dalje da se radi još više i još jače. 

“Korupcija još preovladava u mnogim oblastima i izaziva zabrinutost. Neophodno je raditi više na prevenciji i represiji. Finansijske istrage, konfiskacije sredstava treba da budu poboljšani. Agencija za sprječavanje korupcije mora da obezbijedi maksimalnu transparentnost, integritet, nepristrasnost i nezavisnost, kako bi ojačali povjerenje javnosti”, kaže šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

U MANS-u tvrde da je situacija u Crnoj Gori ove godine mnogo gora nego prošle. Te da vlast reforme, kaže Vanja Ćalović - Marković, reformiše unazad. Takav je kaže slučaj, između ostalog, sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. 

“Vlast refromiše reforme unazad. Kada vide da određeni zakoni daju rezultate onda se reforme rEfromišu unazad. I to je naš ključni problem, jer se stalno vrtimo u krug”, kaže Vanja Ćalović Marković.

Borba protiv korupcije imperativ je za Crnu Goru. Zato su u Vladi, kaže ministarka Suzana Pribilović posvećeni reformama u oblasti vladavine prava. Poseban akcenat je na oblasti elektronske uprave, jer tu, kako kaže, vide i najveći prostor za borbu protiv ove pojave.
“Digitalizacija transformiše javnu upravu, utičući na brzinu i razmjenu informacija u cilju brže komunikacije i analize podataka, što značajno može doprinijeti polju borbe protiv korupcije, gdje su informacione i komunikacuione tehnologije otvorile nova vrata za sprječavanje, otkrivanje i sankcionisanje korupcije”, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Učesnici konferencije ocijenili su da jedino zajednička akcija svih u državi, može doprinijeti uspješnoj borbi protiv ove složene društvene pojave.

Tanja Perović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније