Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

07. 12. 2018. 19:06 >> 18:41

ANALIZA KAZNENE POLITIKE

Pooštriti kazne za seksualno zlostavljanje djece

Pooštravanje kazne za krivična djela nedozovoljene polne radnje nad djetetom i opravdanost novčane kazne za ta djela treba razmotriti, smatraju predstavnici Vrhovnog suda, Ministarstva pravde, Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Udruženja Roditelji i nevladine organizacije (NVO) Građanska alijansa.

 

Oni su donijeli su više preporuka za unaprjeđenje zaštite djece od seksualnih prestupnika.

Kako je saopšteno iz Udruženja Roditelji, na inicijativu te organizacije i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina danas je u Podgorici održan konsultativni sastanak, na kojem su razmatrani modeli unaprjeđenja s istema zaštite i predstavljeni nalazi i zaključci sveobuhvatne Analize kaznene politike crnogorskih sudova u predmetima seksualnog nasilja nad maloljetnim licima.

Autori te analize su sudija Vrhovnog suda Radule Kojović i savjetnica u tom sudu Ksenija Jovićević.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica naglasila je bezrezervnu spremnost crnogorskog sudstva da u okviru svojih nadležnosti maksimalno doprinese stvaranju bezbjednog, stabilnog i bezbrižnog okruženja za rast i razvoj djece u Crnoj Gori.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović navela je da je konsultativni sastanak konkretan rezultat saradnje započete početkom godine, kada je dogovoreno da Ministarstvo pravde, Vrhovni sud i VDT zajedno sa NVO analiziraju i predlože konkretne promjene u cilju dodatne zaštite djece od seksualnog nasilja.

 Kako je dodala, u narednom periodu biće sprovedene konkretne aktivnosti u skladu sa usvojenim preporukama.

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Nataša Radonjić kazala je da je taj Vladin resor odlučan da, vođenjem adekvatne kaznene evidencije osuđenih osoba za krivična djela protiv polne slobode maloljetnih lica i propisivanjem zakonskih posljedica osude za ta krivična djela, doprinese efikasnijoj zaštiti djece od seksualnih prestupnika.

Prema jednoj od preporuka, crnogorsko zakonodavstvo treba uskladiti sa konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta i Lanzarote Konvencijom Savjeta Evrope, kada je u pitanju značenje riječi dijete.

Učesnici sastanka su ocijenili da treba razmotriti pooštravanje kazne za krivična djela nedozovoljene polne radnje i opravdanost novčane kazne za ta djela.

„Sudovi sa pojačanom pažnjom treba da cijene sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih. Kada se pojavi opravdana sumnja da je učinilac krivičnog djela protiv polne slobode iz kruga povjerenja žrtve, sudovi bi trebalo da takvu okolnost cijene kao otežavajuću prilikom odmjeravanja kazne“, kaže se u saopštenju.

 Kako je ocijenjeno, potrebno je obezbijediti efektivnu brzu zašitu žrtvi krivičnog djela protiv polne slobode u toku krivičnog postupka.

 Dodaje se da bi trebalo razmotriti prihvatanje određenog člana Lanzarot konvecije.

 Prema tom članu, kada su roditelji ili staratelji uključeni u seksualno iskorištavanje ili zlostavljanje preduzimaju se postupci udaljavanja navodnog počinioca ili žrtve od njenog porodičnog okruženja.

 Uslove i trajanje udaljavanja, kako se navodi u tom članu Lanzarot konvencije, treba odrediti u skladu sa najboljim interesima djeteta.

„Potrebno je jačati kapacitete stručnih službi u višim sudovima i Vrhovnom državnom tužilaštvu prostorija u osnovnim sudovima u cilju unaprjeđenja postupka po mjeri djeteta“, dodaje se u saopštenju.

 Na sastanku je ocjenjeno da bi trebalo uspostaviti registre osoba osuđenih za krivična djela protiv polne slobode prema maloljetnim licima.

 Prema jednoj od preporuka trebalo bi organizovati za sudije i državne tužioce obuku posvećenu implementaciji Lanzarot konvencije Savjeta Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније