Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

10. 12. 2018. 09:42   >>  09:17

NAPREDAK I IZAZOVI

Ove godine oko 850 pritužbi ombudsmanu

Međunarodni je dan ljudskih prava. Crna Gora je ove godine ostvarila određeni napredak u zaštiti prava građana, posebno u oblasti zakonodavstva, ocijenio je za Radio Crne Gore ombudsman Šućko Baković.

“Međutim, kada je riječ o primjeni tih propisa, još uvijek ima problema i izazova za državne organe”, istakao je Baković.

Na adresu zaštitnika ljudskih prava, tokom 2018. godine, pristiglo je oko 850 pritužbi građana. Najviše su se, kao i obično, žalili na organe javne uprave.

“Pritužbe se odnose i na druge organe, sudove, tužilaštva, obrazovne ustanove, centre za socijalni rad, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija”, objasnio je Baković.

Baković smatra da su najugroženija manjinska zajednica i dalje Romi. Njihov položaj može se popraviti samo kroz ekonomsko osnaživanje i obrazovanje.

”Mora se više novca odvojiti. Moramo sve učiniti da Romi ne žive pored nas nego sa nama. To je naša društvena i moralna obaveza”, izričit je ombudsman.

Napretka ima kada je riječ o pravima LGBT populacije i rodnoj ravnopravnosti. Ipak, pripadnica ljepšeg pola još uvijek je manje nego muškaraca na rukovodećim mjestima, kazao je Baković.

”I dalje su žene u nepovoljnijem položaju. Manje ih je na mjestima odlučvanja. U sadašnjem sazivu parlamenta povećan je broj žena, ali to nije zadovoljavajući procenat”, uvjeren je zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Svjetski dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je prije 70 godina usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i tako prvi put u istoriji garantovano pravo svih na život, slobodu i sigurnost.

Sanjin Vešović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније