Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 12. 2018. 06:52 >> 06:29
1

OMBUDSMAN

Djecu s psihičkim smetnjama nema ko da liječi

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković utvrdio je u godišnjem Izvještaju o mentalnom zdravlju djece da u Crnoj Gori ne postoji institucija koja se bavi liječenjem psihičkih poremećaja kod najmlađih, niti kadar sa završenom specijalizacijom iz te oblasti.

U dokumentu se ističe da se dijagnostika i liječenje psihičkih poremećaja kod djece i adolescenata obavlja u zemljama regiona, a što je naslijeđena praksa iz prethodnog perioda.

"Iako ne postoje zvanični statistički podaci, posljednjih godina je evidentan trend porasta broja djece i adolescenata kojima je potrebna pomoć psihijatra, naročito onih traumatizovanih porodičnim i vršnjačkim nasiljem. Stoga je problem nepostojanja servisa iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije ne samo zdravstveni, već i problem društva u cjelini", navodi se u Izvještaju ombudsmana, piše Dan.

U proteklih sedam godina raspisane su prve specijalizacije iz oblasti dječje psihijatrije, ali se, kako se dalje navodi, još uvijek sprovodi ambulantni tretman ove grupe poremećaja isključivo u Kliničkom centru (gdje aktuelno ordinira psihijatar za odrasle), dok u drugim zdravstvenim ustanovama nije dostupan.

"Pozitivan pomak je ostvaren kada je u pitanju tretman pervazivnih duševnih oboljenja, otvaranjem Centra za autizam u Podgorici u prvom kvartalu 2018. godine. Pored ekonomskog troška, koji podrazumijeva dijagnostiku i liječenje u stranoj državi, najveću štetu zbog nedostatka ovog servisa trpi dijete kome nije omogućeno blagovremeno pružanje stručne pomoći, a sam proces liječenja i praćenjaje komplikovaniji jer je obavezno uslovljen njegovim odlaskom u drugu državu", ističe ombudsman.

U izvještaju upozoravaju da se djeca uzrasta od 16 do 18 godina sa psihičkim poremećajima koji zahtijevaju hospitalni tretman stacionarno zbrinjavaju na psihijatrijskoj klinici Kliničkog centra Crne Gore.

Ombudsman je sproveo anketu među učenicima, koja je pokazala da 47 odsto njih nije upoznato da postoje centri za djecu sa posebnim potrebama, centri za mentalno zdravlje i savjetovališta za mlade u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније