Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

12. 12. 2018. 12:31   >>  12:07

ULAMA SAOŠTIO

Konkretnim aktivnostima protiv trgovine ljudima

Crna Gora je opredijeljena da se jasno definisanim i konkretnim aktivnostima bori protiv trgovine ljudima, rekao je rukovodilac Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama i poručio da odgovor društva mora biti sveobuhvatan i koordinisan.

On je danas, na predstavljanju Smjernica o primjenu odredbi o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima, kazao da sa obzirom na kompleksnost tog zločina i činjenicu da trgovina ljudima poprima različite oblike koji su često skriveni od očiju javnosti, odgovor društva mora biti sveobuhvatan i koordinisan.

Ulama je rekao da je posebno značajna pomoć međunarodnih i nevladinih organizacija (NVO) koje iskustvom i stručnošću posebno doprinose pružanju pomoći žrtvama trgovine ljudima.

"Crna Gora je jasno opredjeljenja kada je u pitanju ta globalna pošast i ne samo strateškim dokumentima, već i jasno definisanim i konkretnim aktivnostima dokazala da je spremna pružiti ruku pozitivnim snagama, sa ciljem sprječavanja da ljudsko biće bude predmet jednog od najgorih oblika zločina, kakav je trgovina ljudima", naveo je Ulama.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima kapaciteta da se izbori sa tim izazovom i smjernice će poslužiti policijskim službenicima, sudijama i državnim tužiocima kao dobar alat za primjenu načela nekažnjavanja žrtava trgovine ljudima.

"Kako žrtve ne bi tretirali kao kriminalce i produbili njihovu viktimizaciju. Treba obezbijediti da se dostojanstvo žrtve poštuje, da im se pruži sva neophodna pomoć i zaštita i da se izvršioci tog krivičnog djela izvedu pred lice pravde i teško osude", poručio je Ulama.

On je dodao da je saradnja misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori i Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima rezultirala uspješnim aktivnostima koje su doprinijele implementaciji ciljeva nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima, naročito u oblastima prevencije, edukacije.

Ulama je kazao da je trgovina ljudima jedan od najdrastičnijih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava, dio organizovanog kriminala, zločin protiv čovječnosti, integriteta i dostojanstva čovjeka.

Šefica misije OEBS-a, Mariz Davije kazala je da će nastojati da smjernice budu djelotvorne i da pomognu institucijama u borbi protiv trgovine ljudima.

Uspjeh, kako je kazala, zavisi od saradnje između državnih institucija, međunarodnih organizacija, civilnog sektora i svih ostalih društvenih aktera.

Davije je navela da je trgovina ljudima globalni izazov, na koji se može odgovoriti jedino zajedničkim naporima.

Kako je rekla, misija OEBS-a je pomogla Nacionalnoj kancelariji u izradi nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024.

Davije je dodala da očekuje da ta nova strategija bude usvojena do kraja godine.

Prema smjernici o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima, potrebno je stimulisati žrtve da učestvuju kao svjedoci, i u tom slučaju potrebna je njihova zaštita kako bi se spriječila sekundarna viktimizacija.

"Policijski službenici, državni tužioci i sudije dužni su da postupaju sa naročitom hitnošću u cilju blagovremene identifikacije žrtve u slučajevima kada postoji sumnja da je osoba žrtva trgovine ljudima, a radi zaštite ljudskih prava žrtav", navodi se u jednoj od smjernica.

Kako se navodi, Crna Gora je 2008. godine, potvrđivanjem Konvencije Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, preuzela obavezu da predvidi mogućnost da se žrtvama ne izriču kazne za njihovo učešće u nezakonitim aktivnostima, u onoj mjeri u kojoj su one na to bile prisiljene.

Predmeti trgovine ljudima imaju prioritet u radu sudova i postupak se mora voditi bez odlaganja i u razumnom roku.

U nacionalnom zakonodavstu ne postoji izričita odredba o nekažnjavanju, ali je princip nekažnjavanja prisutan.

"Od velikog značaja je da policijski službenici i državbni tužioci obrate pažnju na opšte indikatopre za rano prepoznavanje žrtava trgovine ljudima, kao i na prava koja se žrtvama garantuju", kaže se u smjernicama.

Krivična djela putem kojih se žrtve najčešće eksploatišu u međunarodnoj praksi su krađa, razbojništva, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u prometa opojnih droga, prosjačenje.

Prema jednoj od smjernica, državni tužilac i sudija, kao osnov za primjenu principa nekažnjavanja može koristiti nalaz i mišljenje vještaka određenje struke, neuropsihijatra, kliničnog psihologa, specijalnog pedagoga ili socijalnog radnuika,

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније