Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

13. 12. 2018. 19:33 >> 19:06

SE I MINISTARTSTVO PROSVJETE

Učenici promovišu toleranciju i dijalog

Projekat koji je Odjeljenje za obrazovanje Savjeta Evrope sprovelo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, omogućio je, između ostalog škole koje su pravične, pravedne i koje pružaju jednaku šansu svima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

 

Odjeljenje za obrazovanje Savjeta Evrope i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori održali su u četvrtak, 13. decembra 2018. godine u Podgorici konferenciju sa ciljem predstavljanja rezultata projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama u Crnoj Gori“, koji je realizovan u periodu od 2016. do 2018. godine u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete. Završna konferencija projekta “Podsticanje demokratske kulture u školama“ organizovana je u okviru programa ”Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku, koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Projekat je realizovan kroz mrežu od 26 pilot škola, sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori putem podsticanja demokratske kulture u sistemu formalnog obrazovanja, zasnovanog na Referentnom okviru kompetencija za demokratsku kulturu Savjeta Evrope. Učenicima je kroz projekat pružena mogućnost da ovladaju znanjima koja su neophodna za učešće u kulturi demokratije i miran život sa drugima u kulturološki raznovrsnim demokratskim društvima.

Tokom dvogodišnjeg trajanja pilot projekta, kojim je bilo obuhvaćeno 18 gimnazija i srednjih stručnih škola i 4 osnovne škole, odabrani školski koordinatori su zajedno sa domaćim i međunarodnim stručnjacima radili na podizanju svijesti među nastavnicima, zaposlenima, učenicima i predstavnicima lokalne zajednice o politikama, praksi i dobrobiti inkluzivnog obrazovanja i demokratske kulture, kao i otklanjanju predrasuda i diskriminatorskog pristupa prema ranjivim i marginalizovanim grupama, kao što su djeca romske i egipatske manjine. Jedan broj pilot škola je unaprijedio inkluzivno okruženje i uveo posebne mjere za promovisanje tolerancije i međuetničkog dijaloga.

Tokom konferencije, kojoj je prisustvovao veliki broj nastavnika, predstavnika Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, nevladinih organizacija, predstavljene su smjernice za stvaranje sigurnog i inkluzivnog školskog okruženja na nivou nastavnog plana i programa i primjeri dobre prakse demokratske kulture u crnogorskim školama.

Nakon prezentacija uslijedila je projekcija kratkih dokumentarnih filmova „Edukativni izlet – Različitosti nas povezuju“ i „Šta je potrebno da se izgradi demokratsko društvo“, navodi se u saopštenju.

Na otvaranju konferencije prisutnima se obratila Tamara Milić, načelnica odjeljenja za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, čestitajući Savjetu Evrope, školama, nastavnicima, direktorima škola i djeci na angažmanu koji je doprinijeo uspješnoj realizaciji projekta, kroz koji je uvedena nova, demokratska atmosfera u škole.

„Projekat je omogućio da imamo škole koje su pravične, pravedne i pružaju jednaku šansu svima“, istakla je ona.

U nastavku uvodnog dijela konferencije gostima se obratio Romain Boitard, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predstavivši rezultate projekta.

„Istaći ću sve što smo postigli zajedno: 26 škola je bilo uključeno u projekat, 1500 stručnjaka u oblasti obrazovanja i predstavnika lokalne zajednice bilo je uključeno u izradu lokalnih akcionih planova za jačanje demokratske kulture u školama, 7000 predstavnika zajednice, uključujući učenike, nastavnike i roditelje učestvovalo je u organizaciji „inkluzivnih dana“, 11. oktobar je uspostavljen kao nacionalni „Inkluzivni dan“ u Crnoj Gori, 200 nastavnika je dobilo sertifikovane obuke o tome kako da uče demokratiji i ljudskim pravima kroz vannastavne aktivnosti“, navela je ona.

Uvodni dio konferencije završen je izlaganjem Vesne Atanasove, menadžerke programa Odsjeka za obrazovanje Savjeta Evrope, istakavši sljedeće:

„Kroz projekat smo napravili mrežu od 26 škola koje će biti u mogućnosti da u stečeno znanje podijele sa ostalima. Na kraju projekta izradili smo smjernice u kojima smo predstavili ono što je realizovano i način na koji možemo da koristimo dobre prakse i iskustva pilot škola sa ciljem njihovog izdizanja na nivo politika.“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније