Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 07:13 >> 06:47

OVE ŠKOLSKE GODINE

Sa smetnjama u razvoju 2.323 učenika

Prema podacima informacionog sistema Ministarstva prosvjete, ove godine škole pohađaju ukupno 2.323 učenika sa smetnjama u razvoju, autizmom i drugim ravojnim poremećajima, dok je evidentirano 808 novih polaznika u poslednje četiri godine, navodi se u Strategiji inkluzivnog obrazovanja.

U dokumentu koji je juče Vlada usvojila navodi se da se podaci o djeci sa posebnim obrazovnim potrebama prikupljaju po osnovu nekoliko kriterijuma - smetnja i teškoća u razvoju, IROP, rješenje o usmjeravanju i sl.

"U cilju kvalitetnijeg evidentiranja podataka urađeno je uputstvo koje definiše kriterijume za vođenje evidencije. Komisije za usmjeravanje predlažu program, stručnu pomoć, kadrovske prostorne, materijalne i druge uslove za svako dijete sa posebnim obrazovnim potrebama. Na osnovu predloga komisije lokalna samouprava donosi rješenje o usmjeravanju za dijete sa posebnim obrazovnim potrebama. U prethodnom periodu sprovedene su obuke članova komisija na teme autizma, intelektualnih smetnji, ADHD4-a, smetnji vida, problema ponašanja, disleksije, disgrafije, kombinovanih smetnji, asistencije u nastavi, integrisanih odjeljenja, komunikacije s roditeljima i dr", navodi se u dokumentu, prenio je Dan.

U cilju lakšeg prilagođavanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama urađen je program prelaska iz vrtića u osnovnu školu.

Takođe, razvijen je individualni tranzicioni plan za prelazak učenika iz osnovne u srednju školu. Cilj je da se sagledaju sposobnosti i vještine djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније