Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

14. 12. 2018. 12:37 >> 12:18

HRAPOVIĆ SAOPŠTIO

Zdravstvenim ustanovama na sjeveru 1,34 miliona

Ukupna ugovorena vrijednost opreme nabavljene za potrebe zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore do 10. decembra iznosi 1,34 miliona eura, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je to rekao u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje o tome koliko sredstava su Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva uložili u kupovinu medicinske opreme i kadrovskog jačanja zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore za period 2017-2018.godine.

U skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2017.godinu, definisano je "zaduženje za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, za kupovinu jednog akceleratora i druge medicinske opreme, u iznosu od 11,8 miliona eura, koje će realizovati kroz kreditni ili lizing aranžman u trajanju od najmanje pet godina“.

"Od ukupne vrijednosti medicinske opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, Fond za zdravstveno osiguranje, Klinički centar Crne Gore (KCCG), Institut za javno zdravlje i Zavod za transfuziju krvi su do 10. decembra ugovorili nabavku opreme u vrijednosti 10.163.406 eura, odnosno 86,13 odsto od ukupne procijenjene vrijednosti”, kazao je Hrapović.

Od navedenog iznosa, kako je naveo, za potrebe KCCG vrijednost nabavljene opreme iznosi 7.032.468 eura, dok je preostalih 3.130.937 eura utrošeno za opremanje domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za transfuziju krvi i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

On je kazao da ukupna ugovorena vrijednost opreme nabavljene za potrebe zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore do desetog decembra iznosi 1.340.631 eura.

"Po opštinama - Andrijevica 895,40 eura, Berane 591.399, Bijelo Polje 455.416, Kolašin 23.390, Mojkovac 29.622, Pljevlja 23.390,51 i Plav 265,12 eura", kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, na isti dan, vrijednost ugovorene opreme u domovima zdravlja i opštim bolnicama u centralnom dijelu Crne Gore iznosi 739.420,70 eura, dok su ulaganja u opremu zdravstvenih ustanova na jugu iznosila 898.831 eura".

Hrapović je kazao da je za potrebe svih zdravstvenih ustanova na primarnom i sekundarnom nivou nabavljena nedostajuća oprema iz oblasti radiologije, kardiologije, neuraologije, gastroenterologije, oftalmologije, ginekologije i hirurgije.

"U ovom dijelu posebno ističemo nabavku četiri skenera ukupne ugovorene vrijednosti 1.322.530 eura, od kojih su dva instalirana u opštim bolnicama u Bijelom Polju i Beranama, čime je omogućena preciznija dijagnostika građanima sjevernih opština”, rekao je on.

Jačanjem tehnoloških kapaciteta domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, kako je ocijenio, , pružen je jednako kvalitetan tretman pacijenta bez obzira na mjesto boravka, uz istovremeno povećanje komfora, odnosno smanjenje broja upućenih pacijenata ka KCCG, što rezultira boljom efikasnošću sistema.

Ministar je naglasio da se uporedo sa tehnološkim kapacitetima jačaju kadrovski kapaciteti u zdravstvenom sistemu.

"Samo u poslednje dvije godine odobreno je 150 specijalizacija i 20 supspecijalizacija, od čega je za potrebe domova zdravlja, opštih bolnica i jedinica za hitnu medicinsku pomoć u sjevernim opštinama odobreno 49 specijalizacija i pet užih specijalizacija”, kazao je on.

Hrapović je rekao da je obezbijeđenih 1,4 miliona eura u budžetu države u protekle dvije godine za edukaciju zdravstvenih radnika najbolji pokazatelj njene ozbiljnosti u namjeri da uloži u budućnost zdravstvenog sistema, u znanje zaposlenih.

"Činjenica da je kroz program edukacije prošlo blizu 3.800 zdravstvenih radnika i saradnika, reper je posvećenosti i samih zdravstvenih radnika da konstantno nadograđuju svoje znanje i unapređuju vještine”, rekao je on.

Jačanje kadrovskih i tehnoloških kapaciteta opštih i specijalnih bolnica rezultiralo je, kaže on, većim brojem, prvenstveno specijalističko-konsulatitivnih pregleda i usluga u ovoj u odnosu na 2017.godinu, koje se pružaju u bolnicama, ali i smanjenjem putnih troškova osiguranika za oko 30 odsto u istom uporednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније