Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

15. 12. 2018. 12:07 >> 11:40

GRAĐANSKA ALIJANSA

Vrtiće planirati tamo gdje se grad razvija

Postojeće vrtiće treba zadržati i renovirati, a za nove predvidjeti lokacije u zonama gdje se grad razvija i gdje se povećava broj stanovništva, naročito mlađih porodica koje imaju potrebu za predškolskim ustanovama, ocijenili su predstavnici Građanske inicijative iz Bara


Oni su učestvovali na javnoj raspravi o Nacrtu Programa uređenja prostora za sledeću godinu i Nacrtu Programa postavljanja, građenja i uklanjanja privremenih objekata. 

Precizirali su da je jedna od tačaka na raspravi bila i Nacrt programa uređenja prostora za ovu godinu, za opštinu Bar a jedna od stavki i vrtić na Topolici.

"Građanska inicijativa je izašla sa predlogom da se konačno definiše katastarska parcela 5761/1 kao dvorište Gimnazije, da se uredi i renovira (što je takođe bila stavka ovog Nacrta), a da se za potrebe vrtića, iznađe nova, adekvatna lokacija, koju ovaj grad i opština imaju", navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Podsjetili su da je postojeća lokacija protivna, kako pravilima struke tako i zakonima. 

"Rješavanje potreba predškolaca Bara kroz predviđeni objekat vrtića trajno devastira prostor centra grada, remeti pravilan razvoj naselja, imaće negativnih uticaja na boravak i razvoj djece, remeti saobraćaj u centru grada, oduzima dvorište srednjih škola (gdje će opet predškolci da idu kad dođu u taj uzrast) čime se srednjoškolci istiskuju na ulicu", smatraju oni.

Oni su ponovili da je vrtić tip arhitekture i urbanizma koji služi kao prateća funkcija stambenog komšiluka. 

"Vrtić je podrška stanovništu koje se razvija i koje će da opslužuje. Cilj treba da bude da se olakšava pristup djeci, smanji potreba za korišćenje automobila, da djeca rastu u krugu svoje poznate sredine, zatim da se ide ka smanjenju centralizacije i povećava stepen samodovoljnosti stambene zone", piše u saopštenju.

Zbog toga se, dodali su, uvijek predviđa veći broj vrtića, manjeg kapaciteta, koji okupljaju različite komšiluke.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније