Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: vjesnikslobode.org, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 12. 2018. 13:22 >> 13:28
1

PAD ZA JEDNU POZICIJU

CG na 52. mjestu prema Indeksu ljudskih sloboda

Prema rezultatima Indeksa ljudskih sloboda, Crna Gora se nalazi na 52. mjestu, što je pad za jednu poziciju u odnosu na Indeks iz 2017. godine, odnosno pad za osam pozicija u odnosu na Indeks iz 2016. godine.

 

Prosječna ocjena prema Indeksu ljudskih sloboda za Crnu Goru iznosi 7.34 pri čemu je prosječna ocjena za lične slobode 7.63, dok prosječna ocjena za ekonomske slobode iznosi 7.04.

Kada je riječ o indikatorima koji se vezuju za lične slobode, Crna Gora najlošije rezultate bilježi u domenima Vladavine prava gdje je prosječna ocjena 5.1 i Izražavanje i pristup informacijama gdje je prosječna ocjena 5.2. Sa druge strane, kada su u pitanju indikatori koji se vezuju za ekonomske slobode, Crna Gora najlošije rezultate bilježi u domenu Pravni sistem i privatna svojina sa prosječnom ocjenom 4.9.

Ukoliko bi lične slobode i ekonomske slobode posmatrali zasebno, Crna Gora bi se prema Indeksu ličnih sloboda nalazila na 56. mjestu, a prema Indeksu ekonomskih sloboda na 72. mjestu.

U poređenju sa zemljama koje je okružuju Crna Gora bilježi bolje rezultate od Bosne i Hercegovine (59.) i Makedonije (56.), dok su Srbija (51.), Albanija (48.) i Hrvatska (44.) ispred Crne Gore po prosječnoj ocjeni Indeksa ljudskih sloboda.

U odnosu na svjetski prosjek Crna Gora konstantno bilježi rezultate iznad prosjeka, međutim u odnosu na regionalni prosjek Crna Gora već dvije godine bilježi rezultate koji su ispod prosjeka što bi moglo biti – ukoliko se ovaj trend nastavi – alarmantno.

Indeks ljudskih sloboda (ILJS) predstavlja stanje ljudskih sloboda u svijetu, zasnovan na širokoj mjeri koja obuhvata lične, građanske i ekonomske slobode.

Novi Zeland, Švajcarska, Hong Kong, Australija, Kanada, Holandija, Danska, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Norveška i Tajvan su zemlje čiji je Indeks ljudskih sloboda najveći – odnosno one se nalaze u prvih deset.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније